Сваля стени и укрепления: най-мощното руско стрелково оръжие

Сваля стени и укрепления: най-мощното руско стрелково оръжие
Руските оръжейници представиха пред света автомат, който е в състояние да “свали” стена и пушка, способна да елиминира врага на разстояние до 4 км.

Най-мощният руски автомат

ШАК-12

За специалните единици на руската Федерална служба за сигурност през 2017 г. бе конструиран автоматът с голям калибър ШАК-12 за патрони 12,7х55 мм, които са сред най-мощните в света.

Според конструкторите оръжието е предназначено за улична борба на късо разстояние и е способно да унищожава неприятел, снабден с най-модерните и сигурни средства за защита. Автоматът работи с патрони с голям калибър, които пробиват стена от тухли, като те са максимално ефективни на къси разстояния.

Ефективната далекобойност на стрелбата с тези патроните с двоен заряд е около 100 м, а на бронебойните – до 300 м.

Автоматът е конструиран по системата “булпъп”, при която механизмът и пълнителят се намират зад спусъка. Благодарение на нея спецчастите могат по-лесно и по-ефективно да използват оръжието в тесни затворени пространства. Пълнителят е с 10 и 20 куршума, а регулаторът се намира в задната част на оръжието, зад пълнителя.

Картечница “Корд”

“Корд” представлява умалена версия на едрокалибрена картечница с лента за патрони 12,7х108 мм. Работи с патрони за автомат 5,45х39 мм и се монтира на лека и средна бронирана техника.

Картечницата служи за ликвидиране на жива сила на разстояние до 2 км. На разстояние до 100 м патроните пробиват стена с дебелина 20 мм.

Оръжието може да унищожава дори въздушни цели – способно е да ликвидира хеликоптер на височина до 1,5 км.

“Сумрак”

СВЛК-14С

В края на септември руски снайперисти “унищожиха противник” на разстояние над 4 км. Така те постигнаха нов световен рекорд по далекобойност със снайперска пушка, като така представиха пред света мощната модерна снайперска пушка СВЛК-14 “Сумрак”.

“Това оръжие се произвежда в ограничени серии, като колите Ferrari или Porsche – само за клиенти, които се нуждаят от високоточно стрелково оръжие, и за професионални снайперисти”, каза пред Russia Beyond (RB) военният анализатор на в. “Известия” Дмитрий Сафонов.

Пушката се произвежда в няколко калибъра (.408 Cheytac.338LM.300WM). Конкретно за постижението бе използван оригинален патрон .40 Lobaev Improved с тегло 27 грама. Самият снайпер тежи около 10 кг, а началната скорост на изстрела е минимум 900 м/сек. / rbth.com

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !