САЩ се оплакаха, че техни военни пилоти са били дразнени с лазери от китайска база

САЩ се оплакаха, че техни военни пилоти са били дразнени с лазери от китайска база

САЩ се оплакаха, че техни военни пилоти са били дразнени с лазери от китайска база

САЩ официално са се оплакали на Китай заради няколко инцидента с техни пилоти, които са били дразнени с лазери. Според американците лазерите са били използвани от китайската база в Джибути.

От Пентагона уточниха, че са настояли Китай да разследва “много сериозните инциденти”, предаде Нюз.бг.

Вашингтон също така е предупредил, че ще има последствия за “милитаризирането на Южнокитайско море от страна на Китай”.

През последните дни се появиха информации, че Китай е разположил оръжейни системи, включително крилати ракети, на спорни острови в Южнокитайско море.

САЩ имат военна база в Джибути на Африканския рог, която се използва за борба с тероризма в Африка и Близкия изток. През миналата година Китай откри първата си военна база в чужбина, която се намира само на няколко километра от базата на САЩ в Джибути.

Според източници от Пентагона хора от китайската база са осветявали с военни лазери американски пилоти, които са се готвели да се приземяват. В един от случаите двама пилоти на товарен самолет са претърпели леки наранявания на очите.

“Това са много сериозни инциденти. Официално предупредихме китайското правителство и поискахме китайците да разследват тези инциденти”, е посочила говорителката на Пентагона Дана Уайт пред журналисти. Според нея макар намерението да не е ясно, лазерите са били използвани от китайски граждани. В последните няколко седмици са станали около 10 инцидента.

Междувременно от Белия дом отговориха на информациите за подновената активност на Китай в Южнокитайско море, включително и за разполагането на военно оборудване на няколко спорни острова по стратегическия воден маршрут.

“Добре сме запознати с китайската милитаризация на Южнокитайско море”, е подчертала говорителката на Белия дом Сара Сандърс, допълвайки: “Ние предупредихме китайците за това, като ще има краткосрочни и дългосрочни последствия.”
Източник:segabg.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.