САЩ и Русия остават световни лидери по износ на оръжие

САЩ и Русия остават световни лидери по износ на оръжие


САЩ и Русия!
Саудитска Арабия е най-важният единичен клиент на американската оръжейна промишленост с близо 20% от продажбите на Щатите
САЩ са засилили позицията си на водещ световен износител на оръжие през последните пет години, осигурявайки около една трета от оръжейните доставки в света. Това сочи доклад на Стокхолмският международен институт за изследване на мира (СИПРИ), цитиран от ДПА.

По оценките на СИПРИ световните оръжейни сделки са се увеличили с 10% в периода 2013-2017 г.
В този период САЩ са извършили 34% от световните продажби, доставяйки оръжие на най-малко 98 държави. Голяма част от американския износ включва военни и транспортни самолети.

Американският износ в периода 2008-2012 г. се равняваше на 30% от общото за света.
Малко по-малко от половината американски износ отива за Близкия изток, а една трета – за Азия. Саудитска Арабия е най-важният единичен клиент на американската оръжейна промишленост с близо 20% от американските продажби.
Русия остава вторият по големина световен износител на оръжие, извършвайки около 20 на сто от световните доставки, които изпраща до 47 страни. Над половината руски износ е бил насочен към Индия, Китай и Виетнам.
Франция е износителят, заел третото място, следвана от Германия и Китай.

Пет страни – Индия, Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства и Китай – получават малко над една трета от световните оръжейни доставки.
Индия е най-големият в света вносител на оръжие с 12% през наблюдавания период. Основни доставчици за страната са Русия, САЩ и Израел.
По статията работи: Ралица Пейчева
Източник: investor.bg

Тази информация достига до вас благодарение на WARS.BG военният портал на България!

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !


Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *