Сам идва: как през 1969 г. СССР се сдобива с таен американски дрон

Сам идва: как през 1969 г. СССР се сдобива с таен американски дрон
През ноември 1969 г. в Съветския съюз от Съединените щати пристига невероятен коледен “подарък” – елегантна летяща машина, много подобна на известния стратосферен разузнавач SR-71 Blackbird (“Черна птица”), само че по-малка – с дължина само 3 м

Това е безпилотният разузнавач D-21, разработен от компанията Lockheed, където е създаден и Blackbird (“Черната птица”), пише The National Interest.

Устройствата са сходни по дизайн и предназначение: шпионски полет със свръхзвукова скорост и на огромна надморска височина, като единствената разлика е, че след изпълнение на мисията SR-71 се връща в базата, а D-21 пуска касетата със заснетия филм и се самоунищожава. Дронът тръгва от специално оборудван Blackbird.

По-късно е разработена опция за стартиране от B-52.

Първият боен полет на устройството завършва сконфузно. Тръгвайки от Blackbird, D-21B (вариант с ракетен ускорител) прелита над Китай, снима ядрен полигон близо до езерото Лобнор, а след това по неизвестна причина не се връща по обратния курс, а продължава да лети на гориво и каца в околността Байконур. Съветските инженери проучват апарата много внимателно, предаде “Российская газета”.

“Той представляваше голям интерес за съветската авиационна промишленост, тъй като беше доста компактна машина, оборудвана със съвременна разузнавателна техника и проектирана за дълги разузнавателни полети с висока свръхзвукова скорост при условия на силно кинетично нагряване”, казват руските авиационни историци Ефим Гордън и Владимир Ригмант, цитирани от The National Interest .

С решение на Министерския съвет на СССР от 19 март 1971 г. в Съветския съюз започва разработването на стратегическия дрон “Ворон”, подобен на D-21. Носителят на апарата трябва да бъде ракетоносецът Ту-160.

И американските, и съветските дронове обаче стават жертва на напредъка в областта на спътниците шпиони. Кадрите от космоса и в двете страни са признати за по-обещаваща насока и безпилотните проекти са затворени.

“Ворон” така и не е построен. Две дузини D-21 се съхраняват в “гробището за самолети” – американската авиобаза “Дейвис Монтен”. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.