Самолетът на Апокалипсиса: 5 факта за летящата крепост

Самолетът на Апокалипсиса: 5 факта за летящата крепост
Вероятно в основата на новия самолет ще бъде най-големият транспортен самолет Ил-96, чиято максимална маса при излитане е 250 хил. килограма

Не се съобщават техническите характеристики на новия самолет и сроковете, в които ще бъде готов.

Събрахме 5 факта за руските самолети, които са изпълнявали или изпълняват ролята на въздушен команден пункт през годините.

1. Първият руски „самолет на Апокалипсиса“ е въздушният команден пункт на базата на модела Ил-86. Той няма прозорци, а стъклото в кабината на пилотите е защитено със специални сплави.

2. Самолетът има антена с дължина 5 километра. Антената служи за специални връзка с подводници на супер къси вълни. Връзката се установява чрез потапяне на антената във водата.

3. Цялата горна част на носа на самолета, от пилотската кабина до централната част на крилото, освен прозореца в пилотската кабина, има монтирана система от уреди за сателитна връзка.

4. В средата на 1990-те г. от командния самолет е осъществено пробно пускане на ядрена ракета.

5. Президентът на Русия Владимир Путин сега използва въздушен команден пункт на базата на Ил-96. Самолетът е двуетажен със спални, зала за събирания, спортна зала и помещение за спешна медицинска помощ. Това е най-скъпият самолет в Русия, който струва над $300 милиона.
Източник: bg.rbth.com


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.