Самолетоносачът “Адмирал Кузнецов” получава ново оръжие

Самолетоносачът "Адмирал Кузнецов" получава ново оръжие
Работата по модернизирането на тежкия самолетоносач “Адмирал Кузнецов”започна през май тази година, съобщи заместник-командващият на Военноморските сили Виктор Бурсук.

Договорът за модернизация на крайцера е подписан, а неговият изпълнител ще бъде 35-ият кораборемонтен завод в Мурманск.

Котли и няколко помпи от енергийното оборудване на крайцера ще бъдат подменени.

Той ще получи и нова апаратура за обезпечаване на полетите: системи за кацане, наблюдение и контрол, а противовъздушната му отбрана ще се подобри благодарение на морската версия на комплексите “Панцирь”, заяви Виктор Бурсук.

Морската версия на зенитния ракетно-оръдеен комплекс “Панцирь” е идентична със сухопътната, но притежава и ракетата “Гермес-К”, която може да бъде насочвана от безпилотен летателен апарат.

Комплексът бе представен неотдавна в Индия, докато в Русия той все още преминава тестове в Черноморския флот.

Тежкият авионосен крайцер “Адмирал Кузнецов” е единственият руски самолетоносач. Той обаче е уникален и в световен план, тъй като обединява функциите на самолетоносач и боен кораб със сериозно снаряжение:

12 пускови установки за крилати ракети “Гранит”, достатъчни да унищожат цяла ескадрила. По време на стрелба полетите от “Адмирал Кузнецов” обаче ще трябва да бъдат временно прекратени.

Модернизираният самолетоносач ще бъде върнат на въоръжение във флотата през 2021 година.

Екипажът на “Адмирал Кузнецов” се състои от 1980 души, като на борда му могат да бъдат поместени до 50 самолета и вертолета. Той има водоиместимост от 60 хил. тона, а дължината му е 306 метра. / bg.rbth.com


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.