Руснаците превръщат “Искандер-М” в противокорабно оръжие: Получава новата ракета Р-500 “Калибър”

Руснаците превръщат "Искандер-М" в противокорабно оръжие: Получава новата ракета Р-500 "Калибър"
Руската оперативно-тактическа балистична система “Искандер-М” не само ще унищожива наземните цели на противника, но ще може и ефективно да се бори и с морски мишени.

В началото на август руската армия тества нови ракети за своята оперативно-тактическа балистична система с малък обсег “Искандер-M”.

Става дума за ракетите Р-500 “Калибър” – наземната версия на противокорабните ракети, която за първи път е използвана в края на 2015 г. срещу терористите от “Ислямски държава” в Сирия. Наземната версия е специално създадена и интегрирана в системите “Искандер-M” и може да поразява цели на разстояние до 500 км.

Противокорабните ракети “Калибър” са адаптирани за унищожаване на разрушители от втори и трети клас. Това са кораби, които могат да носят ракети Tomahawk и компоненти от американската система за балистична ракетна отбрана Aegis. Корабите от този клас (с изключение на крайцера Ticonderoga) са основната стартова платформа за извършване на бързи удари и е един един от ключовите елементи, на които разчита войската на САЩ.

3 ВМРО

Новите руски противокорабни ракети могат да поразяват цели на разстояние до 500 км и летят със скорост 2000 км/ч.

Те летят на височина от едва 5 до 10 м, което означава, че е практически невъзможно да се прехванат с всякакъв вид системи за противовъздушна отбрана. Ракетите могат да носят бойна глава от 200-500 кг.

Според военния анализатор на агенция ТАСС Виктор Литовкин тези оръжия ще бъдат получени във военните бази в района на Калининград, Крим и Далечния изток на Русия. Те трябва да служат като средство за възпиране на вражески кораби, потенциално навлизащи в руски води. / rbth.com

Ангел Джамбазки

Знаете ли, че “Росатом” създаде ядрен реактор за подводници, който подсигурява “постоянно” генериране на енергия?

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.