Руснаците правят мотор, по-мощен от РД-170, чиято сила е 20 милиона конски сили

Руснаците правят мотор, по-мощен от РД-170, чиято сила е 20 милиона конски сили
Руснаците финализират проектната фаза по изграждането на новия ракетен двигател РД-171МВ за перспективната ракета-носител “Союз-5”.

Двигателят е на базата на прочутия съветски мотор РД-170, чиято мощност бе еквивалентна на невероятните 20 милиона конски сили. По този параметър разработката ще е най-мощният ракетен двигател, създаван някога.

В рамките на експерименталния проект “Феникс”, който включва конструирането на нов ракетен двигател за перспективната ракета-носител от среден клас “Союз 5”, приключи комплектуването на макет за двигател с обозначение РД-171МВ.

Новият мотор включва конструкторски решения, съобразени с предполагаемия потенциал на летателно-техническите му показатели, които трябва да бъдат съвместими с перспективната ракета-носител “Союз 5”.

Моделът ще бъде използван във фазата на разработка на експериментален образец на новия ракетен двигател РД-171МВ, както и в бъдещите конструкторски дейности по сглобяването му.

През септември 2018г. заместник-директорът на компанията “Енергомаш”, която стои зад разработката, заяви, че огневите изпитания на РД-171МВ ще се проведат в края на 2020-началото на 2021 година.

По-рано шефът на “Роскосмос” Дмитрий Рогозин нарече мотора на РД-171МВ “Цар Двигател”.

РД-170 в базовата си модификация е съветски ракетен двигател, разработен от “Енергомаш” през 1970-80-те  години. Мощността му е около 20 милиона конски сили и това го прави най-мощният ракетен двигател на течно гориво, създаван някога.

Той е с четири камери и е с 2,1-5,65% по-мощен от американския еднокамерен F-1 при 1,5 пъти по-малки габарити. РД-170 е много по-икономичен, тъй като е със затворен цикъл за разлика от F-1, който е с по-прост, но по-неефективен отворен цикъл. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.