Руснаците показаха “Сель”, който за две секунди изстрелва двуцифрен брой ракети срещу неприятеля

Руснаците показаха "Сель", който за две секунди изстрелва двуцифрен брой ракети срещу неприятеля
Основната характеристика на ултрамобилната многоцевна ракетна установка “Сель” е използването на т. нар. тактика “стреляй и бягай” (англ. Hit’n’run), комбинираща висок интензитет от концентрирани удари по врага и бързо напускане на огневите позиции.

Най-новият руски комплекс за неуправляемо ракетно оръжие “Сель” (“Водовъртеж”) бе показан за първи път на форума “Арми 2018” и е предназначен за изпълнение на широк кръг от задачи. На разстояние до 4000 м той може да се бори както с пехотата на противника, така и с лека бронирана техника.

По силите му е да минира от дистанция, да спуска димни завеси и да осветява бойното поле. При необходимост тази реактивна система може да указва цели и да изпълва ефира с радиосмущения. Универсалните му характеристики са подсигурени от използването на 80-милиметровите неуправляеми ракетни снаряди С-8 от различен тип и предназначение: от кумулативно-осколочни и обемно-детониращи до димни и осветителни.

Образецът бе представен на шасито на автомобил УАЗ “Карго”, но пусковият модул може лесно да се монтира и на други колесни и гъсенъчни платформи, включително с дистанционно управление. Може да се разполага и на речни и морски катери.

Целият пакет с десет цеви тежи 350 кг. Установката изпълнява един пълен залп само за 2 секунди. Екипажът се състои от двама души. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.