Невероятни руски леки бронирани автомобили, за които не знаехте

Невероятни руски леки бронирани автомобили, за които не знаехте
Тези превозни средства минават през пясъчни дюни и дори снежни преспи, за да станат “бързите и яростните” на руската армия.

Руската армия тества нови леки бронирани автомобили, които ще могат ефективно да служат в тежки условия на север и да защитават живота на войниците от терористични ракети в пустинни райони.

От Russia Beyond избрахме две от най-значимите нововъведения при руските леки автомобили, които вероятно сте пропуснали.

Двутонно арктическо гранично чудовище

Руските арктически войски тестват нов автомобил с леко въоръжение, наречен “Кречет”, предназначен за гранични патрулни и разузнавателни мисии. Тези машини са специално създадени за тежките условия на Северна Русия.

“Тези превозни средства трябва да са леки и да могат да покриват до 2000 км. само с един резервоар гориво. “Кречет” може да се движи през три метра високи снежни блокове със скорост от 50 км/ч. Ако инженерите инсталират допълнителна броня и тя премине тестовете на министерството на отбраната, ще можем да ги видим в нашето съвместно стратегическо командване в Арктика след няколко години”, каза пред Russia Beyond Дмитрий Сафонов, бивш военен анализатор във вестник “Известия”.

Така че това е шестколесен камион, в който могат удобно да се съберат около 10 въоръжени мъже в пълна екипировка. И все пак, експертът смята, че автомобилът не е подходящ за допълнителни тежки артилерийски или картечни системи отгоре или отстрани.

“Военното командване със сигурност ще изисква да се добавят допълнителни брони към всяка машина от този тип. Ако се инсталират някои тежки оръжейни системи обаче ще бъде изгубена цялата скорост и маневреност на тези машини”, смята той.

Според него има и други превозни средства, които служат като единици за поддръжка на пехотата. Граничните войски изискват мобилни и бързи машини за патрулни операции.

“Тигрите” на руската армия

Сирия, Палмира, 10 април 2016 г. Бронирано превозно средство ГАЗ

Стотици от тези леки бронирани автомобили “Тигр” трябва да влязат на въоръжение, след като един от тях спаси руски войници от пряк ракетен удар в Сирия. Това са машини с V-образен двигател и броня с клас на защитата, вариращ от 2 до 4 (в зависимост от поръчката на клиента).

“Няколко от тези машини могат да действат и като стационарна безпилотна кула, благодарение на монтирания модул “Арбалет”. Така че екипът може да го постави на позиция, а след това да се скрие наблизо и да го използва за премахване на вражески цели, използвайки системата дистанционно”, – каза за Russia Beyond професорът от Академията на военните науки Вадим Козулин.

В момента инженерите експериментират с инсталирането на различни видове нови оръжия на борда на тези превозни средства, включително 100-мм оръдия.

Трябва да се отбележи, че “Тигр” също се произвежда в цивилни вариации, тъй като дори министърът на отбраната на страната Сергей Шойгу има един от тях в гаража си.

“Това е като Hummer, цивилна версия на леко въоръжения американски автомобил Humvee. Той е много по-лек, липсват бронираните капсули за екипажа, както и военното шаси”, отбеляза експертът.

Според него “цивилните “Тигр” не са серийни машини, както Hummer, и могат да бъдат закупени поотделно от компания, която ги произвежда за руската армия. Всеки “Тигр” от този тип ще ви струва около 245 000 долара. / rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.