Руски “Дрок” – новата дума в самоходната артилерия

Руски "Дрок" – новата дума в самоходната артилерия
Най-новият самоходен миномет 2С41 “Дрок” ще подсили огневата мощ на десантно-щурмовите и планински батальони на руската армия.

Очаква се това самоходно артилерийско оръжие на колела, създадено в рамките на експерименталния проект “Набросок”, да постъпи на въоръжение в мотострелковите подразделения.

За основа е избран автомобилът “Тайфун ВДВ” K-4386. Той има отлични маневрени функции и надеждна броня. Тежи 14 т, а благодарение на двигателя му с мощност 350 к.с. той може да развие скорост от 100 км/ч и да надвиши 1200 км в поход.

На “палубата” на бойното превозно средство ще се монтира 82 мм миномет с диапазон до 6 хил. метра. Минималното разстояние, на което работи този инструмент е 100 метра.

Самоходният миномет развива рекордна скорост – в една минута могат да бъдат изстреляни 12 мини, а в бойния комплект са включени 40 мини.

Според известна информация ще бъде възможно минометът да се разглобява и да се използва независимо от превозното средство при необходимост. Екипажът на самоходната машина се състои от четирима души.

За самоотбрана “Дрок” е въоръжен с картечница, която може да бъде монтирана на купола или в модул с дистанционно управление. Предвижда се също да се монтира система за потискане на оптичните електронни устройства, която, ако е необходимо, може да покрие превозното средство с плътен аерозолен облак и да го предпази от прецизните снаряди.

По мнение на военните експерти 2С41 ще позволи значително увеличаване на огневата мощ и мобилността на артилерийските активи на ниво батальон. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.