Руският флот навлиза в ново десетилетие: 2020 г. ще мине под знака на подводниците

През 2020 г. за първи път от 28 години руският флот ще получи от корабостроителните предприятия шест подводници едновременно, включително четири атомни.

Това съобщи за ТАСС в петък източник от отбранително-промишления комплекс на Руската федерация.

“Според договорите “Севмаш” ще предаде на флота през 2020 г. първата серийна подводница по проект 955А “Княз Олег”, първата серийна подводница по проект 885М “Новосибирск”, главната подводница по проект 885М “Казан” и атомната подводница със специално предназначение по проект 09852 “Белгород”, каза събеседникът на агенция ТАСС.

Той уточни, че “Белгород” ще бъде предадена на главното управление за дълбоководни изследвания на министерството на отбраната без подводния апарат “Посейдон”, тъй като неговите тестове все още няма да са приключили.

От своя страна “Адмиралтейската корабостроителница”, каза източникът, ще предаде на ВМФ две дизел-електрически подводници: подводницата по проект 636.3 “Волхов” и първата серийна подводница по проект 677 “Кронщат”, но с конвенционална, а не с въздушно-независима енергийна установка.

В отговор на искане на ТАСС да коментират информацията, предоставена от източника, от Обединената корабостроителна корпорация отбелязаха, че “корпорацията доставя на държавния клиент всички съдове в съответствие с договорените графици”.

Планове за 2019 г.

До края на година ВМФ получи две подводници. През юни генералният директор на “Севмаш” Михаил Будниченко обяви, че до края на 2019 г. флотът получи главната подводница по проект 955А “Княз Владимир”.

През март ръководителят на “Адмиралтейската корабостроителница” Александър Бузаков обяви, че тази година на клиента ще бъде предадена първата подводница по проект 636.3 “Петропавловск-Камчатски” за Тихоокеанския флот.

По-рано руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че до края на годината флотът ще получи три подводници – дизелова и две атомни. Както поясни за ТАСС друг източник в отбранителната промишленост, “Казан” трябваше да бъде една от атомните подводници, но доставката ѝ се отложи за 2020 г.”

В някои години по съветско време флотът получавал по повече от 10 подводници. И така, през 1971 г. ВМФ на СССР получава от промишлеността 12 атомни подводници от различни класове. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.