Руският пистолет, който пробива броня от 100 м: “Удав”

Новият пистолет “Удав” с калибър 9 мм за Въоръжените сили на Русия успешно премина държавни изпитания и получи препоръка за приемане на въоръжение. Това съобщи пред ТАСС представител на отбранителното ведомство.

“Приключиха държавните изпитания на пистолета “Удав”; бе препоръчано той да бъде приет на въоръжение”, каза източникът от военното министерство в Москва, като допълни, че “военните дадоха на новото оръжие висока оценка”.

От ЦНИИТОЧМАШ, част от “Ростех”, съобщиха, че “изпитанията на новия перспективен пистолетен комплекс с патрон 9х21 се проведоха от август до декември миналата година в изпитателната база на АО ЦНИИТОЧМАШ и на полигоните на руското министерство на отбраната в Западния и Централния военен окръг”.

Според компанията пистолетът е тестван за устойчивост в тежки климатични условия и под въздействието на различни механични фактори. Той е доказал, че работи безпроблемно при температура от +50 до -70 градуса по Целзий. Изследвани са и балистичните характеристики на оръжието.

В момента резултатите от изпитанията се разглеждат от държавна комисия.

Според публични източници “Удав” е с прицелна далекобойност от 50 м, а в пълнителя му се побират 18 патрона. Останалите технически характеристики на пистолета засега са неизвестни.

Пистолет за армията

В момента на практика липсва единен пистолет за действащите части на руските въоръжени сили. Правени са различни опити да се въведат пистолетни комплекси – например в началото на 2000-те години на въоръжение бе приет “Грач” (с патрон 9х19 “Парабеллум”, създаден в рамките на конкурса “Грач”), но той така и не доби широка популярност. В армията по традиция пистолетът се смята за оръжие за “последен шанс” в допълнение към основните стрелкови комплекси.

Мощният руски патрон 9х21 първоначално е създаден за пистолета “Вектор” СР-1 (известен още като “Гюрза”) и е предназначен за поразяване на защитен противник – той е способен да пробие бронежилетка 3-ти клас на разстояние до 3 м, издържаща на автоматичен патрон с калибър 7,62х39 без бронебойна сърцевина.

В СССР за основен армейски пистолет се смятаха “Макаров” и “Стечкин” с патрон 9х18. “Стечкин” обаче, който може да стреля автоматично, се използваше единствено от спецчастите и летците. “Макаров” се използваше от офицерите като лично оръжие.

Източник: bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

 


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.