Руският “Панцирь-СМ” ще получи нов радар и хиперзвукови ракети

Руският "Панцирь-СМ" ще получи нов радар и хиперзвукови ракети
Самоходният зенитен ракетно-оръдеен комплекс “Панцирь-С”, завоювал си световна известност благодарение на демонстрираните в Сирия успехи, ще бъде модернизиран. Обновеният вариант ще получи свръхмощна антена и ново поколение ракети.

По данни на информационна агенция “Интерфакс” новият “Панцирь” с абревиатура “СМ” се планира да бъде снабден със свръхмощен радар.

Новата антена ще позволи на зенитния комплекс бързо да засича цели, да реагира и обработва информацията, а също така и да работи в движение.

“В момента се водят работи по създаването на хиперзвукови ракети за “Панцирь”. Планира се радиусът на действие на комплекса да се увеличи до 50-60 километра”, каза събеседник на агенцията, цитиран от “Российская газета”.

В света няма аналог на руския “Панцирь”. Той разполага с две 30-мм оръдия, всяко от което може да произвежда по 40 изстрела в секунда, както и с 12 зенитни ракети.

Комплексът използва радарна система с пасивно електронно сканиране, може да открива приближаващи се цели на разстояние над 35 километра.

Разполага също с електро-оптични сензори, които в пасивен режим могат да откриват цели с размерите на самолет на разстояние над 25 километра.

След получаване на команди за унищожение на цели комплексът е способен да изстреля до четири ракети, насочени към две или три различни мишени едновременно, като между пусковете минават само около 1,5 секунди. Ракетите 57Е6-Е поразяват цели в радиус от 29 километра. Екипажът на установката е от трима души.

През април руските “Панцири” от сирийската армия участваха в отразяването на масирания удар с крилати ракети, който САЩ, Великобритания и Франция нанесоха над арабската република. Зенитните комплекси показаха почти 100% успешен резултат – от “Панцирь-С” бяха изстреляни 25 ракети, 23 от които поразиха своите цели. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение на WARS.BG – военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.