Руският ВМФ иска да купи батискафи, които да се гмуркат на 2,5 км дълбочина


Военноморският флот на Русия планира да поръча на разработчиците батискафи за провеждане на специални подводни операции. Шест дълбоководни обитаеми апарата ще служат на Северния, Тихоокеанския и Черноморския флот.

Това съобщи източник от военнопромишления комплекс, цитиран от руски медии. Той добави, че става въпрос за шест апарата, като всеки от флотовете ще получи по два батискафа.

Над дълбоководните обитаеми апарати работят конструктори от Санкт Петербург. Те ще се използват за отстраняване на неизправности от тръбопроводите. Работата над тях трябва да приключи до 2022 година. От проектът се интересуват и военните, които смятат, че батискафите са незаменими за дълбоководни операции.

Разработчиците разкриха някои особености на бъдещия апарат. Той ще има форма на балон с прозрачен корпус от акрил и титан. Електрически двигател ще подсигурява работата в течение на денонощие. Батискафите ще бъдат снабдени с най-различни манипулатори, като ще могат да се спускат на дълбочина от 2,5 километра. Екипажът на апарата е от трима души, а стойността на разработката е от над милиард рубли (близо 13 млн. евро).

Източник: bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.