Руският “Витяз” се нареди сред петте най-добри картечни пистолета в света

Руският "Витяз" се нареди сред петте най-добри картечни пистолета в света
Американското издание The National Interest определи петте най-смъртоносни автомата в света.

Пистолетите-картечници са изобретени по време на Първата световна като оръжие, което да помага в намирането на изход от “потенциална безизходица”. Те позволяват бързото разчистване на вражески окопи или бункери. По-късно с тях се сдобиват десантчиците, екипажите на бойни автомобили и партизаните, като тези оръжия изиграват важна роля в градските боеве по време на Втората световна война, отбелязва “Российская газета”.

Постепенно картечниците отстъпват позиции на щурмовите винтовки. Между другото на бойните полета все още се срещат пистолети-картечници, те стоят на въоръжение в спецподразделенията и в тиловите части. Разглеждаме петте най-популярни картечни пистолета (КП) според  The National Interest.

FN-P90

Белгийският картечен пистолет, разработен от FN Herstal, силно се различава от останалите автомати по необичайния си дизайн. Той е построен по схемата “бул-пап”, пълнителят му е разположен зад спусъка. Това позволява оръжието да се направи компактно, запазвайки цевта с дължина от 256,5 мм при обща дължина на автомата от 500 мм.

Mk 18 Mod 0 (M4 CQBR)

Авторът посочва, че карабината Mk 18 Mod 0 не е класически картечен пистолет, защото използва калибър 5,56х45 мм, но има цев с дължина от 262 мм, което прави оръжието много компактно. Американците го правят за замяна на Heckler & Koch MP5, който е използван от елитните части на американските “Тюлени”.

Когато автоматът е монтиран на релса тип “Пикатини”, получаваме високоефикасно оръжие за уличен бой на малки разстояния или за бой на кораби.

Heckler & Koch MP7

Немският модел MR7 изглежда като огромен пистолет, но крие превъзходна автоматика. Пълнителят му е в дръжката, а дължината му е 638 мм с разпъната цев и 415 мм с прибрана. За него са направени специални муниции 4,6х30 мм, които са максимално ефикасни за разстояния до 200 метра, където могат да пробият и бронежилетка. Пълнителят е с 20, 30 или 40 патрона.

Heckler & Koch MP5

Немският MP5 отдавна е смятам за образцов КП. Той все още се използва от полицията и армиите в много страни по света. MP5 обикновено има пълнител с 30 куршума. В зависимост от модификацията си може да бъде дълъг от 680 до 700 милиметра.

Оръжието става популярно през 1980-те години, когато го ползват британските спецчасти – при операциите по освобождаването на заложници от иранското посолство в Лондон.

ПП-19-01 “Витязь”

ПП-19-01

Съветската и руската армия от години използват АКС-74У, скъсена модификация на АК-74. И така през 2000-те години Русия прави ПП-19-01 “Витязь”.

Както АКС-74У и немския MP5, “Витязь” е умален вариант на автомат с патрон 9х19 мм “Парабелум”. Дължината му с приклада е едва 705 мм. Масата на ПП без муниции е 2,9 кг, а скоростта на стрелба е от 800 изстрела в минута по цели на разстояние до 200 метра. Производителите са установили на “Витязь” релса “Пикатини”, която му позволява монтиране на различни приспособления. / bg.rbth.com


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.