Руските спецназ получават картечница РПК-16 от концерн “Калашников”

Руските спецназ получават картечница РПК-16 от концерн "Калашников"
Експерименталният контингент на новата картечница РПК-16 е доставен на руското министерство на отбраната, а следващата година се очаква да бъде пусната в серийно производство паралелно с автоматите АК-12 и АК-15.

Първият контингент от картечниците РПК-16 е доставен на руското министерство на отбраната, заяви концернът “Калашников”. Тази информация беше публикувана на официалния уебсайт на концерна.

“Министерството на отбраната получи първата партида от новите 5,45-мм ръчни картечници РПК-16 за опитно-войскова експлоатация”, гласи съобщението.

РПК-16 представлява радикална модернизация на руската картечница РПК-74. Това, което е особено интересно в нея, е възможността за проста подмяна на цевта практически по време на битката. Също така, за да се увеличи огневата мощ, е създаден специален барабанен пълнител от 95 патрона. Този пълнител може да се използва и от автоматични пушки, базирани на системата “Калашников”.

Формата и външният вид на картечницата РПК-16 позволяват инсталиране на допълнителни елементи, като например различни модели оптични мерници, които ще я направят почти снайперистко оръжие.

Според информацията на концерна, Руската федерация проявява интерес към картечницата, а вече има и потенциални чуждестранни клиенти. / rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.