Руските войници скоро ще бъдат въоръжени с автомати АК-12 и АК-15

Руските войници скоро ще бъдат въоръжени с автомати АК-12 и АК-15
Концернът “Калашников” обяви в понеделник, че най-новите им автомати са преминали успешно военни изпитания и ще станат основното ръчно оръжие на армията.

В близките години автоматите ще бъдат интегрирани в бойното оборудване “Ратник 2”.

Руските военновъздушни, военноморски и сухопътни войски първи ще бъдат оборудвани с автоматите АК-12 и АК-15.

На пръв поглед новият АК-12 прилича на модифицирана версия на АК-74. Използва същите патрони с калибър 5,45 мм като своя предшественик, но е с подобрена ергономичност и вградена шина “Пикатини”, така че към него могат да бъдат прикрепяни различни оптики и мерници. Има опция за монтиране и на различни тактически аксесоари като фенер, вертикална ръкохватка и лазерен визьор.

Автоматът има и нов пълнител, който позволява на войниците да виждат колко куршума им остават.

Друга важна характеристика на АК-12 са четирите му режима: на предпазител, полуавтоматичен, дублетен и напълно автоматичен. Откатът му е по-малък в сравнение с предишните модели на АК.

Между АК-12 и АК-15 няма техническа разлика – единствено броят на патроните в пълнителите им е различен. АК-15 се зарежда с по-мощни 7,62х39 мм патрони (като на АК-103 и АК-47). / rbth.com


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.