Руската самоходка “Лотос” вече може да стреля и с натовски снаряди

Руската самоходка "Лотос" вече може да стреля и с натовски снаряди
Най-новото самоходно артилерийско оръдие “Лотос” по своите възможности ще стане мини-“Коалиция-СВ” за Въздушно-десантните войски (ВДВ), съобщи заместник-генералният директор на компанията-разработчик ЦНИИТОЧМАШ (част от “Ростех”) Михаил Левшунов.

“Лотос” има пълна автоматизация, цифров борд, автоматичен режим на стрелба, висока точност на попадение по зададени от машините за управление или от безпилотниците координати. Това е мини-“Коалиция” със 120-мм калибър”, цитират думите му руски медии.

Самоходната гаубица 2С35 “Коалиция-СВ” е предназначена за унищожаване на командни пунктове, свързочни центрове, артилерийски и минометни батареи, бронирана техника, включително танкове, противотанкови средства, средства за ПВО и ПРО, както и жива сила на потенциален противник.

По думите на Левшунов употребата на осколочно-фугасни боеприпаси от “Лотос” по ефективност е сравнима с такава със съществуващите снаряди от 152-мм калибър. Освен това самоходката има увеличен обсег на стрелбата.

“И най-главното изискване за ВДВ: тя може да стреля с натовски мини от 120-мм калибър. Освен това в “Лотос” се подсигурява десантирането на вътрешния екипаж, както е и при всички машини на ВДВ”, отбеляза заместник-шефът на компанията.

Полевите изпитания на новото самоходно артилерийско оръдие “Лотос” се планира да завършат още тази година, отбеляза той. Сега машината се намира в стадий на сглобяване и подготовка за полевите изпитания, поясни Левшунов. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение на WARS.BG – Военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.