Защо американски експерти смятат, че руската подводница “Саров” е заплаха за САЩ?

Защо американски експерти смятат, че руската подводница "Саров" е заплаха за САЩ?
Американски експерти смятат, че руският подводен флот е сериозна заплаха за Съединените щати.

Те обръщат специално внимание на експерименталната дизело-електрическа подводница Б-90 “Саров” – според тях тя може да носи така нареченото “оръжие за Деня на страшния съд” – новото ядрено торпедо “Статус-6”, пише списание Popular Mechanics.

Изданието съобщава, че първите тестове на торпеда “Статус-6” са проведени на 27 ноември 2016 г., а резултатите от тях не са известни.

И все пак анализаторите смятат, че ядрено задвижваните торпеда могат да се движат със скорост от 90 възела на дълбочина до 1000 метра.

Според информацията, която американците имат, торпедото може да носи бойна глава с термоядрен заряд до 100 мегатона. Ако тя избухне в близост до САЩ, ще предизвика гигантско цунами, което ще заличи крайбрежните щати заедно с флотовете и военновъздушните сили, разположени край бреговете. В допълнение на мястото на експлозията би настъпило радиоактивно замърсяване, което да направи зоната неблагоприятна за живот за дълъг период от време.

Освен подводницата “Саров”, като потенциален носител на “оръжието за Съдния ден”, се споменават и подводниците “Белгород” по проект 09852 “Антей” и “Хабаровск” по проект 09851.

Подводница “Саров” е единствената по проект 20120. Тя е построена на базата на проект “Сарган” от края на 1980-те години и е пусната на вода през декември 2007 година. / bg.rbth.com


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.