Руската гвардия си поръча нов автомат за водене на бой в градски условия

Руската гвардия си поръча нов автомат за водене на бой в градски условия
Ръководството на руското Министерството на вътрешните работи е поръчало на държавните оръжейни фирми ново оръжие, което трябва да бъде подходящо за водене на бой в „закрити помещения“ и „да създава висока плътност на огъня в помощ на щурмовите отряди“.

Поръчаното оръжие ще бъде използвано при спецоперации в населени места и големи градове. Главната задача, която силоваците са поставили на конструкторите при изработка на новото ръчно щурмово оръжие, е да бъде леко и с патрони малък калибър, с минимален рикошет.

Защо съществуващите пистолети не са подходящи за водене на бой в града?

Според написаното от Дмитрий Сафонов във вестник „Известия“ новият образец се прави на основата на „Ратник“ и е предназначен да смени пистолета „Печенег“, който се използва от бойците на спецслужбите на руското вътрешно министерство.

– При „Печенега“ има множество малки технически и професионални нюанси, които могат да доведат до тежки последици в ръцете на слабо обучен боец. Например стойката на „Печенег“ е разположена непосредствено под дулото и не позволява на спецназовеца да стреля директно през прозореца на жилищна сграда. Трябва да избере огнева позиция в дълбочината на помещението и така губи поглед над ситуацията под прозореца – разказва експертът.

Пак според него „Печенег“ притежава повишена огнева мощ при силно изхвърляне на куршумите. „Огънят от това оръжие може да направи дупка на тавана на панелен дом, което трябва да се избягва при работа в градска среда, разбира се. Това обяснява и избора на калибър от 5,45 мм“.

В момента на разположение на правоохранителните органи е ръчният автомат „Калашников“ с аналогичен патрон. „Моделът не е лош, но е с малък пълнител – 45 патрона. Трябва често да се презарежда. Не е удобен за водене на бой в закрити пространства“, добавя Сафонов.

Какъв ще бъде новият автомат?

Новият образец се нарича „Корд-5,45“ и представлява умалена версия на едрокалибрена картечница с лента за патрони 12,7х108 мм. Работи с патрони за автомат 5,45х39 мм. Според разработчиците опитните образци ще могат да бъдат видени още към края на тази година.

Машината ще може да произвежда от 800 до 900 изстрела в минута. Ще има опция за зареждане както с традиционна патронна лента, така и с магазини за АК-74 и ръчни картечници „Калашников“ съответно с 30, 45 и 60 патрона. Новото оръжие ще бъде оборудвано със сменяеми цеви за 900 и 750 мм, както и със сгъваем приклад. Ще има и опция картечницата да бъде оборудвана с допълнителни прицели.

За разработката на новата ръчна щурмова картечница правоохранителните органи ще похарчат около 25 млн. рубли (близо $370 000 – бел. ред.).
Източник: bg.rbth.com


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.