Руската армия ще се сдобие с безшумен ударен хеликоптер

Руската армия ще се сдобие с безшумен ударен хеликоптер
За руските Въоръжени сили се разработва концепция за нов ударен вертолет, преимущества на който ще бъдат относителна безшумност и ниско нагряване,

което ще подсигури слабата му откриваемост за термовизиорите и самонасочващите се бойни глави на противника, съобщи източник от военнопромишления комплекс на страната, цитиран от “Взгляд“.

По думите на източника в момента се разработва концепцията за вертолет за силите с общо предназначение, който ще разполага с хибриден двигател (двигател с вътрешно горене и електродвигател), който в бъдеще ще бъде заменен от електродвигател.

От руския ВПК смятат, че сред съществените преимущества на електродвигателя ще бъде относителната безшумност и ниската температура на нагряване, което подсигурява “слаба забележимост за термовизиорите и самонасочващите се глави на противника”. Освен това такъв вертолет ще бъде независим от запасите от гориво.

Източникът отбеляза, че електричеството може да се добива от всеки друг вид гориво, което дава преимущество в крупномащабните бойни действия от бъдещето, когато устойчивата работа на нефтопреработващата инфраструктура може да бъде нарушена.

По оценка на военните учени бойните вертолети с хибридни двигатели могат да се използват широко “в близките 15-20 години”, съобщи източникът.

В момента в Русия съществуват действащи образци на вертолети с електродвигатели или хибридни установки с електродвигатели. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение на WARS.BG – Военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.