Руската армия се кани да проведе гигантско военно учение, невиждано досега

Руската армия се кани да проведе гигантско военно учение, невиждано досега
В руския Далечен изток ще стартира стратегическото военно учение “Восток 2018”, което по обем на ангажирания личен състав и съвременна бойна техника ще надмине легендарните маневри “Запад 81”, които и до днес се смятат от мнозина за най-мащабното военно учение в съвременната история.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че за стратегическото военно учение “Восток 2018”, което по мащаб ще изпревари легендарните оперативно-стратегически маневри “Запад 81”, проведени още по времето на СССР,

ще бъдат ангажирани над 300 000 войници и 36 000 единици бойна  техника (много армии по света не разполагат общо с такъв брой войници и офицери – бел. ред.)

Според Шойгу “Восток 2018” ще се проведе от 11 до 15 септември на полигоните в Централния и Източния военен окръг.

В учението ще се включат и единици от Тихоокеанския и Северния флот, както и състави от Въздушно-десантните войски.

“Сами можете да си представите какъв ще бъде интензитетът и обемът на учението, в което едновременно ще се включат 36 000 единици различна бойна техника (танкове, бронирани машини, бойни машини на пехотата и др.) в условия, максимално близки до реалната бойна обстановка”, коментира руският военен министър.

Във “Восток 2018”, освен руската армия, ще се включат и контингенти от армиите на Китай и Монголия, които ще изпратят в Русия хиляди свои войници с огромно количество съвременна бойна техника.

Оперативно-тактическото военно учение “Запад 81” се провежда от 4 до 12 септември 1981 г. на територията на Беларуски, Киевски и Прибалтийски военен окръг, както и в акваторията на Балтийско море.

В него се включват на практика всички видове и родове на съветската армия заедно с въоръжените сили на земите от Варшавския договор.

Освен на територията на тогавашния СССР учението се провежда и в няколко съюзнически държави. По обем то е едно от най-големите военни учения в историята на СССР. / bg.rbth.com


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.