Русия ще предоставя логистика за българските МиГ-29 до 2022 г.

Русия ще предоставя логистика за българските МиГ-29 до 2022 г.

Българските МиГ-29
Договорът е за 15 самолета и е на стойност 81,3 млн. лв.
Българското министерство на отбраната избра руската самолетна корпорация „МиГ“ за предоставяне на ВВС на страната на интегрирано логистично обслужване за нейните 15 изтребителя МиГ-29 за следващите 48 месеца, предава Jane’s 360, цитирана от Фокус.
Българският министър на отбраната Красимир Каракачанов е подписал споразумението на 6 март, след преговори с руската компания, приключили на 16 февруари, твърди изданието. Според българското МО обаче обаче, в момента върви все още само съглъсувателна процедура и все още няма окончателно подписан акт.
Българското правителство реши да сключи с Руската самолетостроителна корпорация (РСК) „МиГ” договор за ремонт на изтребителите МиГ 29, съобщиха обаче по-късно Ройтерс, ТАСС и БГНЕС като се позовават на българското министерство на отбраната.
Договорът на стойност 81,3 млн. лева (около 40,5 млн. евро) за ремонт и модернизация на 12 самолета МиГ 29А и три МиГ 29Б за ВВС на страната по план трябваше да бъде сключен през декември. Но решението беше обжалвано от украинската кампания “Укроборонпром”, която подаде жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и настоя за започване на нова конкурсна процедура. В съответствие с българския закон, жалбата стана основание за спиране на сделката.
В началото на януари КЗК заяви, че е отхвърлила искането на “Укроборонпром”. След това българските власти решиха да продължат обсъждането на договора с руската компания и да не канят други партньори за преговори.
Източник: segabg.com

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !