Русия модернизира “Искандер М”: Какво можем да очакваме?

Русия модернизира "Искандер М": Какво можем да очакваме?
Една от най-мощните системи за балистични ракети с малък обсег на действие в света ще бъде подсилена с редица модификации до 2020 година.

Известната ракетна система “Искандер М” и досега е била ефективно и страшно оръжие. В момента десет типа бойни глави могат да бъдат монтирани на снаряда, но се очакват подобрения, тъй като руските производители на оръжие ще пуснат актуализирана версия през следващите няколко години.

Какво е “Искандер М”?

Системата никога преди не е била използвана в реални бойни ситуации – тя е способна на пълно унищожение и е предназначена за обстрел на стратегически цели, намиращи се дълбоко зад вражеските граници: ракетни системи, въздушни бази, морски пристанища, военни бази, фабрики и др.

С обхват до 500 км и с точност от 30 до 50 метра, ракетите могат да бъдат оборудвани с конвенционални 500 килограмови бойни глави и ядрени оръжия.

Производителите също са добавили множество от възможностите на междуконтиненталните балистични ракети “Топол М” към “Искандер М”.

“Тя е независима от покритието на спътниците в конфликтните зони, тъй като може да получи всички необходими координати от източници на бойното поле – независимо дали това са разузнавачи, изпращащ координати към базата или специални военни разузнавателни станции”, заяви военният анализатор на ТАСС Виктор Литовкин.

На подобен принцип работят и американските крилати ракети BGM-109 Tomahawk. Това е една от причините двете ракети да не могат да бъдат свалени чрез радиоелектронни средства за война, обясни експертът.

Функциите на “Искандер М” също са подобни на американските ракетни системи, но параметрите на руската далеч я превъзхождат.

Нова система, наречена Система за прецизно далечно поразяване, се разработва в момента за американската армия. Тя ще замени ракетните системи и ще се превърне в сериозен конкурент на “Искандер М” на бойното поле. / rbth.com

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !