Русия за първи път използва новия комплекс за електронно заглушаване “Палантин”

Русия за първи път използва новия комплекс за електронно заглушаване "Палантин"
В ученията край Воронеж отделен батальон за радиоелектронна борба (РЕБ) за първи път използва най-новия комплекс “Палантин”.

Той е единственият в бойните единици досега – има още един в учебния център в Тамбов, където обучават специалисти по РЕБ от цялата армия, съобщиха от пресслужбата на Западния военен окръг.

“Комплексът е използван за първи път за покриване на междувидовото групиране на войски в Югозападна Русия. Според тактическия план на учението, “Палантин” ще бъде използван за защита от ракетно-оръдейното и високоточното въоръжение на условен противник, предаде “Российская газета”.

Станциите, разпръснати по фронтовата линия – в комплекса има 22 от тях – работят в мрежа, като съвместно развиват над войските невидима, но непроницаема завеса. Те могат да заглушават спътникова навигация и вражеските радиокомуникации. Могат и да подменят сигналите, по които се ориентират вражеските бомби и ракети, така че да полетят към свои обекти.

“Най-лесно е да се преодолее спътниковата навигация – тя не е защитена”, заяви командирът на батальона майор Андрей Пестов. “Разбира се, ние не пипаме нашите станции.”

Друго предимство на системата е в откритата архитектура. Тя е в състояние да подчини високоспециализирани системи за РЕБ и с тяхна помощ да създаде още повече хаос в ефира: чрез  електронни удари да извади вражеските радари и комуникационни центрове от строя, като едновременно с това изпраща стотици хиляди SMS-съобщения до телефоните на противника с “молбата” да се предаде. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.