Русия доставя С-300 на Сирия


Русия доставя С-300 на Сирия
Русия ще достави на сирийската армия зенитно-ракетен комплекс С-300 в рамките на две седмици, за да засили бойните й възможности след инцидента със сваления руски самолет Ил-20. Това съобщи министърът на отбраната на Русия генерал Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС и РИА “Новости”.

“В рамките на две седмици Въоръжените сили на Сирия ще получат съвременен зенитно-ракетен комплекс С-300. Комплексът е способен да прехваща средства при въздушни нападения на разстояние повече от 250 километра, а също така едновременно може да поразява по няколко въздушни цели”, поясни той.

Според него комплексът съществено ще укрепи бойните възможности на сирийското ПВО.
Русия спря доставката на С-300 за Дамаск по молба на Израел.
Москва обвинява Израел за сваления Ил-20 в Сирия.

Руският президент Владимир Путин нареди на военното министерство да предприеме мерки в отговор на инцидента.
Преди няколко години Дамаск закупи С-300, но системата все още не е доставена.
През 2013 г., след молба на израелската страна, ние прекратихме доставката на С-300 за Сирия, която е готова да изпрати екип за обучение, каза Шойгу.

Ситуацията се промени и това не е по наша вина, отсече той.
По думите на Шойгу най-важното е, че новата система ще позволи на сирийската армия да идентифицира руските самолети във въздушното пространство на арабската страна.
Военният министър изтъкна, че Москва предприема адекватни мерки заради действията на Израел, включително ще засили сигурността на руските военни в Сирия.

Сирийците ще получат руска автоматизирана система, която ще гарантира идентифицирането на руските самолети.
Освен това Русия ще заглушава над Средиземно море спътниковата навигация, радарите и системите за комуникация на бойна авиация, която атакува обекти на сирийска територия.
Източник: glasove.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.