Русия възобновява работата по проекта за ракетни технологии “Корона”

Русия възобновява работата по проекта за ракетни технологии "Корона"
Държавният ракетен център “Макеев” в град Миас в района на Челябинск продължава работата си върху едностепенната ракета-носител “Корона” за многократна употреба.

Работата по създаването на обещаващ космически апарат за вертикално излитане и кацане бе замразена през 2012 година. В момента е разработен график за работа по ракетата, както и условия за нейното създаване и перспективи за експлоатация.

“За разлика от американската (ракета-носител Falcon), нашата разработка – ракетата-носител “Корона”, няма отделящи се елементи и всъщност представлява космически кораб с меко излитане и кацане, което отваря пътя към осъществяването на далечни междупланетни полети с екипажи на борда”, каза главният конструктор на ГРЦ Владимир Дегтяр за “Интерфакс”.

Предполага се, че основният структурен материал на “Корона” ще бъдат въглеродни влакна. Ракетата е предназначена за изстрелване на космически кораби в ниски околоземни орбити с височина от 200 до 500 километра. Началната маса е около 300 тона. Теглото на товара от 7 до 12 тона. Излитането и кацането се извършват с опростени стартови съоръжения.

Освен това се планира “Корона” да се използва за изстрелвания от морски платформи, тъй като не се нуждае от отделна зона за кацане и може да използва една и съща зона за кацане и излитане. / rbth.com

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !