Русия бързо отвръща на удара: наземната версия на “Калибър” излиза до края на годината

Русия бързо отвръща на удара: наземната версия на "Калибър" излиза до края на годината
Неназован източник от руската индустрия, ангажирана в производството на крилати ракети, заяви, че наземната версия на комплекс “Калибър” ще бъде готова до края на 2019г.,

Щом Съединените щати излязат от Споразумението за ликвидация на балистичните ракети със среден и малък обсег, ще може да влезе в серийно производство

До края на тази година Русия може да направи първата ракетна система с наземно базиране, въоръжена с крилати ракети с голям обсег “Калибър” (2500+ км). Това каза за ТАСС неназован източник от корпорацията, която се занимава с производството на оръжието.

“Ракетният комплекс “Калибър” с наземно базиране в съответствие с крилатата ракета може да бъде създаден и подготвен за серийно производство до края на тази година”, каза събеседникът на агенцията.

Той поясни, че създаването на наземна версия на комплекса няма да изиска много време, тъй като ракетата “Калибър” с голям обсег отдавна стои на въоръжение във ВМФ и дори е успешно използвана срещу терористите в Сирия. “За използването на тази ракета в наземен вариант само трябва да се направят промени в системата ѝ за управление и да се замени програмната поддръжка”, отбеляза източникът.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу по-рано съобщи, че наземният вариант на комплекс “Калибър” с ракета с голям обсег трябва да бъде разработен в рамките на 2019-2020 година.

Това е една от огледалните мерки в отговор на водените в САЩ работи по създаването на ракета с наземно базиране с обсег на стрелба от над 500 км, което е нарушение от страна на Вашингтон на изискванията по Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.