“Ростех” променя военните измерения: учени работят по материал, който ще направи войската невидима

"Ростех" променя военните измерения: учени работят по материал, който ще направи войската невидима
Руската компания “Ростех” е създала ново поколение маскировъчно облекло за войската и военната техника, която позволява те напълно да бъдат “потопени” в околната среда.

“Шлемът невидимка” ще бъде представен съвсем скоро.

Покритието, което като хамелеон имитира цвета на околната среда, е създадено за руската армия, съобщи шефът на “Ростех” Сергей Чемезов, цитиран от “Взгляд“.

“Постоянно усъвършенстваме екипировката на военнослужещите. Основната ни цел е да направим бойците по-защитени и да засилим техническото оборудване”, допълни той.

Чемезов разказа, че от имитиращото покритие вече е създаден шлем, който ще бъде демонстриран на едно от предстоящите изложения. Той отбеляза, че получените експериментални образци на покритието “са идеално средство за маскировка на личния състав и техниката. С помощта на това покритие може да се направи невидим танк и друга бойна техника”.

През есента на 2016 г. бе съобщено, че войскови изпитания минава специален “плащ-невидимка”, който ще може да защитава танкове, самолети и бойни кораби от средства за радиоелектронна борба, припомня “Взгляд”.

През 2015 г. пък се появи информация, че учени от МФТИ и Института за теоретична физика “Ландау” към Руската академия на науките са предложили двуизмерен материал от сребърни елементи, който пречупва светлината по необикновен начин. Подобни структури могат да се използват за разработка на компактни оптични устройства, както и за създаване на “плащове-невидимки”.

Идеален пример за подобно пречупване на светлината можете да видите във видеото по-долу. То е дело на китайски учени, които също работят над подобен проект. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.