Робот пчела е новото оръжие на шпионите

Робот пчела

Хората се страхуват, че роботите стават твърде човекоподобни вижте робот пчела .

Екип изследователи от Харвардския университет обори това твърдение, намирайки решение за удължаване на полета на малкия си робот, като имитира малките буболечки, който кацат по стени и тавани. Приложенията на такъв робот са широкообхватни, от малки шпионски устройства, които могат да провеждат разузнавателни мисии, докато висят от тавана, до изследователски дронове, които биха позволили на учените да извършват измервания, където физически други сензори не могат да се използват.
За обикновен дрон, зависването изразходва толкова енергия, колкото летенето. Докато роботът е във въздуха, това изразходва на енергията на батерията му с малък капацитет.

Както се съобщава в ново изследване, публикувано в четвъртък в списание Science, изследователите открили, че миниатюрните роботи могат да спестят значително количество енергия, ако просто кацат между полетите, също както пчелата или пеперудата кацат, преди да полетят отново.

Учените изпробвали няколко различни възможности за прикрепящи повърхности, като най-накрая избират уникална комбинация от електростатичен материал и пяна, за да създадат нов вид вградена подложка за кацане на вдъхновения от пчелите робот.

Екипът изградил микро въздушното превозно средство (MAV) пчела робот и монтирал електростатична подложка, състояща се от основа от въглеродни влакна, медни електроди и покритие от полиамид, която седи на малък цилиндър от пяна.

Когато се задейства, електростатичната подложка може да се прикрепи към почти всяка повърхност, като дърво, стъкло или органичен материал, който реагира на статично електричество.

Избраната технология работи еднакво добре на земята или тавана, каза Робърт Ууд, съавтор на новото изследване.
”Но ние разбрахме, че кацането висейки е по-голямо предизвикателство, тъй като трябва да прикрепващата сила да преодолее гравитацията.”

Пяната е поставена, за да омекоти кацането. Без нея, малкия робот, който има само 3 см размах на крилете ще отскача от повърхностите.

Чрез използване на електростатична енергия, учените значително разширили видовете материали и ситуации, в които робота може да каца и след това да излети отново.

По време на тестването, роботът е свръзан към захранващ източник през цялото време, което позволява на изследователите дистанционно да захранват електростатичната плоча, изпълнявайки предварително програмирано поведение за управление на полета, като висене, подход към целта, отделяне и пак висене.

За да проектират кацането на робота, изследователите вземат пример от това как пчелите кацат, наблюдавайки как те контролират скоростта си, как забавят и висят преди да кацнат меко. Полученото решение за кацане позволява на робота да забави, докато кръжи точно над мястото за кацане, като листо, издигайки се бавно, докато не докосне повърхността.

След това изследователите захранват електростатичната подложка, която създава достатъчно силно прикрепване, за да задържи робота в място, дори и след като изключи своя мотор за летене. Роботът може да остане кацнал докато подложката бъде захранвана.
Използването на статично електричество, за да държи робота на място създава някои значителни ограничения в теглото. Според Ууд, професор в Харвард, който основана лабораторията по микроботика, теглото, което подложката може да поддържа е пропорционално на площта й. Електростатичното прилепване не е ново за роботиката.

Съавторът на проучването Моритц Александър Граул казва, че това е цел при разработването на катерещи се роботи, но се оказва привлекателно за този проект, защото прикрепването може да се включва и изключва, без необходимостта от движещи се части. Той също така отбелязва, че робота пчела може да кацне и излети без да прилага сила към повърхността на която каца.
Защо да се изгражда робот, който може да лети, каца и излита като насекомо? Защото може да прави неща, които хората не могат да правят и може да се превърне в основен компонент при операции за търсене и спасяване.
Робота може също да има доста полезно приложение за наблюдение.

Робот, който може да се приземи, когато няма никой и след това да остане тихо, прикрепен към тавана, без да е необходимо да шуми с мотори и може да чака да излети, когато няма никой, може да бъде изключително полезен за шпиони.

Робот пчела
Оригиналната картинка към статията !

Очевидно е, че това все още е изследователски проект с многобройни предизвикателства пред себе си, най-вече необходимостта от премахването на кабела и интегрирането на захранване и технология за контрол на полета на малкия робот.

Само тази работа може да отнеме няколко години, като дори тогава тези роботи пчели няма да се роят. Ууд заяви, че след 5 до 10 години „те биха могли да бъдат готови за по-широко развитие и използване.”

Източник: blitz.bg


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.