Ракетите “Сармат” скоро влизат в стратегическите войски на руската армия

Ракетите "Сармат" скоро влизат в стратегическите войски на руската армия
В близко време Ракетните войски със стратегическо предназначение на Русия ще получат няколко балистични ракети от ново поколение “Сармат”, съобщи председателят на Комитета по отбрана и безопасност към Съвета на Федерацията Виктор Бондарев.

“Приемането на “Сармат” на въоръжение ще бъде печелившо, което е рядкост сред новите продукти. Междуконтиненталната ракета ще бъде разположена във вече съществуващи силози при минимална инфраструктурна доработка”, каза сенаторът.

Той отбеляза, че е рано да говорим за серийно производство на новите ракети – снабдяването на войските с тях е предвидено в държавната програма за въоръжение за периода 2018 – 2027 година.

Владимир Путин наскоро обяви началото на активната фаза на изпитания на “Сармат”. Тя ще смени от бойно дежурство съветската тежка междуконтинентална ракета “Воевода” и ще бъде снабдена с термоядрени бойни глави с огромна мощ – включително и хиперзвукови.

Стратегическата междуконтинентална ракета от 5-о поколение “Сармат” е единственото по рода си оръжие, способно да достига всяка точка на Земята по неочаквана за противника траектория. Захранващият резерв позволява на 200-тонната ракета да прелети през двата полюса, разказа отговорният по въоръжението зам.-министър на отбраната Юрий Борисов.

Първите “Сармати” ще постъпят в съединенията на РВСП край Оренбург и Красноярск – там вече се подготвят силози. / bg.rbth.com


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.