Първите руски бойни дронове в Москва – какво ще видим на Червения площад?

Първите руски бойни дронове в Москва - какво ще видим на Червения площад?
Новоразработените 200-килограмови безпилотни самолети са способни да хвърлят управляеми и свободнопадащи бомби по наземни цели.

По време на първата парадна репетиция в Москва на 27 април военните показаха за първи път “Корсар” – бойните дронове, способни да носят бомби и ракети, докато извършват разузнавателни операции.

Големите малки птички

“Корсар” са проектирани в два варианта.

Първият е 200-килограмов самолет с 6-метров размах на крилата, изработен от композитни материали. Предназначен е за разузнавателни мисии, транспортиране на товари, бомбардиране на наземни цели с управляеми и неуправляеми бомби и създаване на радиоелектронни бариери.

Както показват снимките от репетицията за военния парад, той може да ползва ракетите за “Терминатор-2”, опустошителното оръжие, с което е въоръжена най-новата бойна машина за поддръжка на танковете.

Вторият вариант е хеликоптер – боен дрон, със същите функции и въоръжение, каквито има и първият.

“[Вторият] може да бъде използван в различни ситуации и ще може да каца навсякъде – дори на люлеещи се кораби насред морето, Така че хеликоптерните дронове са създадени за по-груби бойни обстоятелства, отколкото самолетите. Те могат да бъдат бързи и евтини оръжия за атака”, каза пред Russia Beyond главният редактор на списание “Арсенал Отечества” Виктор Мураховский.

Според него това са първите руски дронове, които могат да носят управляеми и свободнопадащи бомби. Всички предишни модели са създавани само за разузнавателни операции.

“Корсар” е предназначен да ликвидира леки бронирани вражески автомобили, както и пехота – на разстояние до 200 км от оператора.

“Външно новата разработка изглежда също като американския разузнавателен дрон RQ-7A Shadow 200. Но в руския модел инженерите успяха да увеличат техническите параметри”, добавя експертът. Новата “птица” може да прекара в небето 12 часа и да елиминира цели в радиус от 200 километра.

Смъртоносни оръжия

“Всички военни паради [за Деня на Победата] през последните години демонстрират новите оръжия, придобити от военните. През 2015 г. армията представи танковете Т-14 “Армата” от ново поколение, както и коалиционните артилерийски системи. Тази година те ще покажат наскоро разработените БМПТ “Терминатор-2″, заедно с безпилотни самолети, способни да носят бомби”, споделя с Russia Beyond военният анализатор Дмитрий Сафонов.

Дроновете са важно допълнение в руската армия, тъй като безпилотните самолети в момента са основна тенденция във военното инженерство и много подобни машини се разработват от военните по цял свят, добавя той.

“Те бяха широко използвани при военните операции на САЩ и НАТО в Афганистан, като същевременно бяха остро критикувани за броя на цивилните жертви, дължащ се на разузнавателните грешки и операторите, удрящи по цивилни цели, тъй като не можеха да различат на екраните си терористите от обикновените хора. Да видим колко добре се е справила руската армия със собствените си дронове”, твърди Сафонов.

Експертите смятат, че новите дронове ще бъдат тествани в бойни условия в Сирия през идните месеци. / bg.rbth.com

Знаете ли как руската армия се бори с безпилотните летящи машини?

Долу дроновете: “Калашников” създаде първото в Русия оръжие против дронове

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.