Путин: Свръзвуковите оръжия на Русия ще я защитят дори при прекратяване на новия СТАРТ (ВИДЕО)

Путин: Свръзвуковите оръжия на Русия ще я защитят дори при прекратяване на новия СТАРТ (ВИДЕО)

Свръзвуковите оръжия на Русия..

“Когато през 2002 година САЩ излязоха от Договора за ограничаване на системите за ПРО някой от вас протестирал ли е активно, излизал ли е на улицата с плакати? Не, мълчание, така и трябва”, коментира руският лидер.

 

Най-новите свръхзвукови оръжия на Русия могат да я защитят дори в случай на прекратяване на действието на Договора за съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжения (Новия СТАРТ). Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с ръководителите на международните информационни агенции, отговаряйки на въпроса на генералния директор на ТАСС Сергей Михайлов, предава Агенция “Фокус”.

Руският лидер напомни, че през 2002 година САЩ са излезли от Договора за ограничаване на системите за противоракетна отбрана.

„А това беше първата стъпка към фундаментално разграждане на цялата рамка на международните отношения в областта на глобалната сигурност и то много сериозна стъпка“, каза Путин.

„Скъпи госпожи и господа, искам да се обърна към вас – някой от вас протестирал ли е активно, излизал ли е на улицата с плакати? Не, мълчание, така и трябва“, каза президентът на Руската Федерация.

Той добави, че сега Съединените щати всъщност едностранно са решили да прекратят участието си в Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО). Нещо повече, както отбеляза Путин, ако в случая с Договора по ПРО те „се държат честно – просто си тръгват едностранно, и това е всичко“, сега, очевидно разбирайки, че ще трябва да поемат отговорност за това, те се опитват да прехвърлят [отговорността за това] на Русия“.

Путин припомни разпоредбите на ДРСМО относно забраната за разполагане на ракети-носители с малък и среден обсег на сушата, като подчерта, че въпреки това САЩ вече разположиха такива системи в Румъния и имат намерение да разположат в Полша.

„Това е пряко нарушение (на ДРСМО)“, заключи ръководителят на руската държава. Той обърна внимание на други разработени оръжия. „Всички се преструват, че не виждат, не чуват, не могат да четат, че са глухи и слепи. Но ние сме принудени да реагираме по някакъв начин“, заяви президентът.

Руският лидер подчерта, че в случай на прекратяване на СТАРТ-3 през 2021 г., „няма да има никакви инструменти за ограничаване на надпреварата във въоръжаването“, но никой все още не води преговори с Русия за удължаването му, въпреки че Москва многократно е потвърждавала готовността си за този процес.

„Е, може да не бъде продължен. Имаме най-новите системи, които гарантират сигурността на Русия за доста дълга историческа перспектива – имам предвид, че сме направили значителна стъпка напред и, трябва да кажем директно, ние задминахме конкурентите си в създаването на хиперзвукови оръжия“, каза Путин.

Международна дискусия

Както отбеляза президентът, световната общност трябва да бъде включена в дискусията около контрола на стратегическите въоръжения, тъй като евентуалното демонтиране на тази система е повод за безпокойство.

„Дълбоко съм убеден, че това трябва да бъде предмет на открита, прозрачна, абсолютно професионална дискусия, а световната общност трябва да бъде участник в този процес, доколкото е възможно по въпроси от този вид“, заяви руският лидер, коментирайки темата за международните отношения в областта на контрола над стратегическите оръжия. „Във всеки случай хората имат право да знаят какво се случва в тази област“, добави руският президент.

„Готови сме за това, уверени сме в сигурността си, но, разбира се, съществува безпокойство, че целият този механизъм е напълно премахнат в областта на контрола върху стратегическите оръжия и неразпространението. Какво е решението? Единственият изход е да работим заедно“, подчерта държавният глава.

„Определен оптимизъм“ след разговора с Тръмп

Путин каза също, че телефонният му разговор в началото на май с американския президент Доналд Тръмп е вдъхнал оптимизъм по отношение на развитието на ситуацията около контрола на въоръженията.

„Трябва да кажа, че последният разговор, който имах с президента Тръмп, все пак вдъхва определен оптимизъм, , защото Доналд ми каза, че той също е загрижен за това, той разбира какви са разходите на Съединените щати и на всички останали страни за въоръжения, тези пари могат ще бъдат насочени към други цели. Напълно съм съгласен с него“, каза Путин.

Разширен диалог

Според президента всички страни, притежаващи ядрено оръжие, трябва да участват в преговорите за ограничаване и контрол на стратегическите оръжия.

„Ние трябва да включим в преговорите за контрол на въоръженията всички ядрени държави. Всички те са официални или неофициални [ядрени сили]“, каза Путин. Той обясни, че ако в преговорите участват само онези държави, които официално са признати за ядрени сили и че ако те не включват онези, които притежават ядрени оръжия неофициално, то последните ще „доразвият“ съответните оръжия и това в крайна сметка ще забави процеса на преговори между официално признатите ядрени сили.

„Следователно трябва да създадем широка платформа за обсъждане и вземане на решения“, заключава руският президент.

Евентуална американска интервенция във Венецуела ще се превърне в катастрофа

Евентуална военна интервенция на САЩ във Венецуела ще се превърне в катастрофа и дори съюзниците на Вашингтон не биха подкрепили такива действия, подчерта Путин.

Той обяви още, че руските технически специалисти са останали във Венецуела, за да обслужват руската военна техника, като това е тяхно задължение по договор.

Президентът обаче увери, че Москва не създава никакви специални военни бази във Венецуела, която е близък руски съюзник.

 

Путин: Свръзвуковите оръжия на Русия ще я защитят дори при прекратяване на новия СТАРТ

Източник: epicentar.bg

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.