Путин позволи чужденци да се бият в редиците на руската армия в чужбина

Путин позволи чужденци да се бият в редиците на руската армия в чужбина
Президентът на Русия с указ внесе изменения в Правилника за реда във военната служба.

В документа се посочва по-специално възможността на военна служба в руската армия да бъдат привличани чужденци, сключили договор за “дейности, свързани с поддържането или възстановяването на международния мир и сигурността или за ограничаване на международните терористични дейности извън територията на Руската федерация”.

Нормата съвпада с разпоредбите на Закона за военното дело и военната служба, съгласно който чуждестранният военен персонал може да участва в “изпълнение на задачи в състояние на военно положение и в ситуации на въоръжен конфликт”, като го хармонизира с общоприетите принципи и нормите на международното право, както и международните договори и руското законодателство.

В закона не се посочва нищо за участието на чуждестранни служители в руската армия при операции извън територията на Русия. Чужденците могат да служат в руската армия по договор само като войници, моряци, сержанти и старшини и нямат право да заемат офицерски позиции.

За разлика от руснаците, чужденците не полагат клетва за “лоялност към отечеството” при постъпване на военна служба, но имат задължението “да спазват Конституцията на Руската федерация, стриктно да се придържат към разпоредбите на военните регламенти, заповедите на командирите и началниците, да изпълняват адекватно военните си задължения”.

Съгласно закона военните формирования на руските въоръжени сили, изпратени в чужбина за потушаване на международни терористични действия, трябва да бъдат сформирани от военнослужещи на доброволна основа.

В момента руските военнослужещи участват във военна операция в Сирия, но министерството на отбраната не разкрива информация за участието на чуждестранни граждани в нея. / bg.rbth.com


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.