Противодиверсионният катер “Грачьонок” излиза на вода (ВИДЕО)

Противодиверсионният катер "Грачьонок" излиза на вода (ВИДЕО)

Най-новият катер “Грачьонок” (“Гарджето”) на руския Военноморски флот (ВМФ) ще бъде пуснат на вода от Рибинската корабостроителна фирма “Вимпел” в четвъртък (27 април), съобщи говорителят на Департамента за информация и масова комуникация на руското военно министерство, капитан от Първи ранг Игор Дигало, цитиран от РИА “Новости” във вторник (25 април), пише Руски дневник

“На 27 април в корабостроителното предприятие “Вимпел” в Рибинск за руския ВМФ ще бъде тържествено спуснат на вода противодиверсионният катер “Грачьонок” (проект 21980)”, каза Дигало.

Според заместник-началника по въоръжението на ВМФ вицеадмирал Виктор Бурсук противодиверсионният катер по проект 21980 е построен по нареждането на Върховното командване на Военноморските сили “да се обнови съставът на надводните сили, на който са възложени важните задачи да водят антидиверсионна дейност на местата за локализация на силите на флота, във водите, съседни на базовите пунктове и в отделни морски зони”.

“Това е ново поколение катери, чието въоръжение позволява ефективно да се разрешават проблеми в рамките на противодиверсионната отбрана”, добави той.

“Грачьонок” – третият катер, който създадоха рибинските корабостроители за ВМФ на Русия.

Бордовото му въоръжение включва 14,5мм картечна установка, противодиверсионни гранатомети ДП-64 и ДП-65А, както и преносимия зенитно-ракетен комплекс “Игла-1”.
Източник: blitz.bg


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.