Предложиха да монтират “двигател и половина” на руския палубен изтребител от пето поколение

Предложиха да монтират "двигател и полацовина" на руския палубен изтребител от пето поколение

Руският палубен изтребител от пето поколение със скъсено излитане и вертикално кацане може да получи революционен двигател за безфорсажен крейсерски полет при свръхзвукова скорост, разработен и тестван още по времето на СССР, съобщи “Российская газета”.

Концепцията, получила названието “двигател и половина”, е измислена за съветския палубен изтребител Як-141, който не влиза в серийно производство.

Един от чаровете на съветската разработка е качественото повишаване на носещата способност на крилата в режим излитане/кацане благодарение на нови открити газодинамически явления, пише “Военнопромишлен куриер”. Ефектът от явлението е експериментално потвърден по време на изпитанията на Як-141.

За тази цел е предложена силова установка от един турбореактивен двигател с внесен втори контур. Модулът създава допълнителна тяга при излитане и кацане: благодарение на въртящи се дюзи и подемник зад кабината.

А при хоризонтален полет работи заедно с основния двигател, подсигурявайки безфорсажен крейсерски полет при скорост от 2-2,2 Маха.

Понижаването на масата в сравнение с традиционната двумоторна схема е с 30%, а икономията на гориво – с 40. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.