Преди време Русия изпробва кибероръжие в Черно море

Преди време Русия изпробва кибероръжие в Черно море


“Русия изпробва кибероръжие”: САЩ за проблемите с GPS-ите в Черно море
Става дума за “нова форма на електронно оръжие”, убеден е журналист.
Проблемите с функционирането на GPS-ите на кораби в Черно море може би са свързани с изпробването на кибероръжие от Русия. Това предполага британският журналист Дейвид Хемблинг, цитиран от Рамблер.

“Съобщенията за проблеми със спътниковата навигация в Черно море навеждат на мисълта, че Русия може би изпробва нова система за “спуфинг” на GPS”, пише Хемблинг в статия, публикувана в списание “Ню Сайънтист” (New Scientist).
Журналистът предполага, че става въпрос за “нова форма на електронно оръжие”.
Той е убеден, че в близко бъдеще технологията ще е достъпна както за развитите страни, така и в по-изостаналите държави.

На 22 юни се появи информация, че най-малко 20 кораби са изпитали проблеми с работата на своите системи за GPS навигация. Всички те са били в Черно море, когато оборудването им показало, че се намират на летище Геленджик.
Британският журналист твърди, че това е първият случай в историята на масова манипулация на GPS навигации.

Технологията може да заблуди средствата за насочване на множество ракети, бомби и дронове на НАТО, които функционират с помощта на GPS. Авторът на статията твърди, че подобна система действа около московския Кремъл.
Спуфинг атаката представлява фалшифициране на местоположението на обект или човек с цел извличане на незаконно предимство.

Източник: bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

 


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.