Последната българска подводница гние във Варна

Последната българска подводница гние във Варна

Осем години след като беше свалена от въоръжение последната българска подводница е заплашена от гибел.

През тези години тя гние във Варна, а проектът за превръщането й в музей все още не е осъществен, съобщава Радио Варна. Xby Counterflix В момента „Слава” е тъжна гледка – закотвена на пристан, потънала в ръжда и изгнила. След “пенсионирането” й подводницата бе прехвърлена на Община Варна, за да стане музей.

Идеята обаче не е реализирана. Подводницата по естествен път ще стане на скрап, освен ако не се вземат спешни мерки.

Тази година се навършва един век от началото на подводното плаване в България – добър повод да бъде спасена последната ни подводница. Произведена е в Съветския съюз по проект „633“ или НАТО-клас „Ромео“ през 1959 г.

Носи името „Ленински комсомол“ до 1991 г., когато е преименувана. В българските ВМС влиза на въоръжение през декември 1985 г. Първият й командир под български флаг е капитан лейтенант Дарин Матеев.

През 1989 г. „Слава“ е обявена за „подводна лодка първенец на ВМС“. През 90-те години на XX век не се използва активно, поради привършване на ресурса на батерията, която бива сменена през 1998 г. След влизането на България в НАТО подводницата участва в множество съвместни учения, като през 2007 г. участва в учение за спасяване на екипаж на аварирала подводница, завършило успешно.

Най-дългогодишният й командир е кап. I ранг Камен Кукуров. Xby Counterflix „Слава“ е дълга 76 м, широка – 7 м, има дълбочина на газене 6 м. Максималната дълбочина на потапяне е 300 м. Развива максимална скорост на повърхността 15,3 възела, а под вода – 13,2 възела.

Силовата установка е от 2 дизелови и 2 електродвигателя, които задвижват 2 винта. Подводницата разполага с 6 торпедни апарата на носа и 2 на кърмата. Общо 54 души екипаж се грижат за управлението, поддържането на системите и въоръжението.

На официална церемония през ноември 2011 г. подводницата е извадена от състава на Военноморските сили и дарена на община Варна, след което има планове да бъде превърната в музей. / novavarna.net

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !