Подводницата “Юрий Долгорукий” може да изстреля “160 Хирошими”

Подводницата "Юрий Долгорукий" може да изстреля "160 Хирошими"
Американски експерт оцени мощта на залпа на руската подводница “Юрий Долгорукий” на “160 Хирошими”.

Общата мощност на последния залп на руската подводница “Юрий Долгорукий” е еквивалентна на мощта на 160 бомби, хвърлени над Хирошима, писа шефът на информационния проект, посветен на ядреното въоръжение на Федерацията на учените в САЩ Ханс Кристенсен в Twitter.

За 20 секунди са пуснати 4 ракети Р-30 “Булава”, съответно за минута могат да се изстрелят 16 ракети. Четири ракети са способни да доставят до потенциален обект на унищожение 24 бойни глави с обща мощност от 2,4 килотона. Такъв показател е “еквивалентен на 160 Хирошими”, писа експертът.

На 22 юни подводният крайцер “Юрий Долгорукий” успешно изстреля четири балистични ракети “Булава” от водите на Бяло море – на полигон Кура край Камчатка.

Още тогава руското министерство на отбраната публикува кадри от изстрелите. Информационната служба на Северния флот отбеляза, че това е първият път, в който се изстрелва подобен брой ракети от подводница тип “Борей”.

Главната подводница по проект 955 “Борей” успешно изстреля четири ракети “Булава” във водите на Бяло море на полигон Кура край Камчатка. По време на изстрелите съдът се намираше под вода.

На кадрите се вижда как подводницата се потапя, показана е работата на екипажа, както и издаването на командата от капитана от първи ранг Владимир Ширин за привеждане в бойна готовност. След отброяването командирът е информиран, че ракетите са успешно изстреляни.

“Балистичните ракети са изстреляни”, казва командирът на подводницата пред членовете на държавната комисия.

След това видеото показва изстрелването от подводницата и полета на четирите ракети.

От пресслужбата на Северния флот съобщиха, че за първи път се изстрелват такъв брой ракети от подводница тип “Борей”.  / ria.ru

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.