Поглед от Великобритания: Оценка на похода на руската корабна групировка до сирийски води

Поглед от Великобритания: Оценка на похода на руската корабна групировка до сирийски води
Интересно мнение относно сирийския поход на руската корабна групировка начело с авионосния крайцер „Адмирал Кузнецов” изказа редакторът на британското списание Air Forces Monthly Глен Сендс, публикувано в декемврийския брой на списанието. БЛИЦ го предлага на читателите си с незначителни съкращения.

Всеки, който гледал британските новини в петък на 21 октомври, можеше да допусне, че руският флот във всеки момент може да нахлуе в Обединеното Кралство с десант в Кент. Водещите медии почти дойдоха до истерия, съобщавайки, че съединението от осем вимпела (кораба) преминало Дувърски пролив на път за Средиземно море. Краят на маршрута беше край сирийското крайбрежие.

Седнали на дивани експерти наред с потребителите на новините започнаха да обясняват състоянието на димящия „Кузнецов” по време не пряко предаване по телевизията. Това беше типичен изобличителен репортаж от страна на Запада, но в него не достигаха два ключов елемента.

Първо, първоначалната реакция на британските ВМС при появяване на руските кораби се ограничаваше в изпращането само на фрегатата Richmond, спусната на вода през април 1993 г. Великобритания няма нито един морски патрулен самолет за наблюдаване на предвижващата се корабна групировка. След два дни един от най-новите британски разрушители (ескадрени миноносци) Duncan бързо излезе от Портсмут за съдействие при наблюдаване на обстановката.

Като контраманевра президентът Владимир Путин изтегли две корвети от Средиземно море, което наложи британският флот да вдигне по тревога втори разрушител Dragon и да го изпрати в този район. Можеше ли този въпрос да се реши по по-лесен начин, ако страната имаше поне един патрулен самолет?

Второ, в репортаж на топ-телевизия „Звезда”, ръководена от руското МО, се похвалиха, че „НАТО се изплаши от руските кораби, движещи се в направление на Сирия. Това бе оценено противоречиво.

Според едни коментари, „това е очевиден военен сигнал, че руските въоръжени сили отново се върнаха на международната арена. Руският флот може да провежда операции „из реалния свят”. Те ще се намират около крайбрежието на Сирия и ще изпълняват бойни операции и много искат да получат опит при провеждане на подобни операции, възможно за нещо, което е планирал Путин за в бъдеще.

Британия и нейните съюзници може би се намират на прага на нова Студена война. През 1960-те години стратегията на взаимното унищожение гарантираше на всяка ядрена държава, че в случай на изпреварващ ядрен удар ще последва аналогичен отговор, което укрепваше взаимното смъртно уважение. Сега Великобритания се оказа в подобна игра срещу известен противник, но сега тя просто няма военни ресурси дори да постигне реми.
Превод и редакция: БЛИЦ


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.