От НАТО обещаха да защитават Македония от „руската агресия“

От НАТО обещаха да защитават Македония от „руската агресия“


Алиансът потвърди плановете си за надграждане на силите
Постоянният представител на САЩ при НАТО Кей Бейли Хътчинсън заяви, че Алиансът ще направи всички възможно, за да помогне за защитата на Македония от „агресия“ от страна на Русия, въпреки че процедурата по приемането на страната в организацията все още не е открита заради нерешения въпрос за името й, предава РИА Новости, цитирана от Агенция Фокус.

„Ако спорът с името не бъде решен до срещата на върха (на страните от НАТО) и не бъде започната процедура за нейното приемане, ще продължим работата си за защита на страната от вредно влияние. Имаме тесни работни отношения с Македония и в НАТО ще направим всичко възможно, за да помогнем на страната да противостои на пагубното влияние от страна на Русия, било то хибридна война или каквато и да било друга дейност“, заяви Хътчинсън в рамките на телефонен брифинг за журналисти.

Спорът за името, който хвърля сянка в двустранните отношения между Македония и Гърция, възпрепятства присъединяването на Скопие към клуба на Брюксел и към НАТО, припомня агенцията.
НАТО потвърди плановете си за надграждане на силите, съобщава в същото време германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Партньорите от Алианса искат да засилят готовността на войските си най-късно до 2020 г. Както потвърди генералният секретар на НАТО Столнтенберг, 30 отдела от армията, ВВС и ВМС трябва да бъдат обучени и подготвени, така че в случай на кризисна ситуация да бъдат в готовност в рамките на 30 дни. Съгласно разпространените данни, става въпрос за подготовката на около 30 хил. войници, 300 самолета и най-малко 30 бойни кораба и подводници.
Норвежецът потвърди за първи път в публичното пространство, че германският град Улм ще се превърне в център за разполагане на сили на НАТО.
Източник: segabg.com


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.