Оса II, легендарният съветски ракетен катер, който брани кубинските брегове

Оса II, легендарният съветски ракетен катер, който брани кубинските брегове
Военноморските сили (ВМС) на карибския остров продължават да използва няколко от тези бързи катери, създадени от СССР някъде през 1960-те години.

Вероятно тези морски съдове с ракетни установки на борда са едни от най-произвежданите в историята. На вода са пуснати над 400 катера от този тип за Съветския съюз и за износ в страните съюзнички.

Това е класика на равнището на старите американски коли, които продължават да се движат по улиците на Хавана. Катерите са разработени през 1950-те години, макар да влизат на въоръжение в съветския военно-морски флот едва през 1960-те.

Оса II се различава външно от Оса I по цилиндричната форма на ракетните контейнери. Конструкцията на катера и на системата за задвижване му позволяват да достига високи скорости, защото има два дизелови двигателя с мощност 12000 конски сили.

Има водоизместимост от 172 т и 210 т при пълно натоварване, дълбочина на потапяне 3,8 м, широчина 7,64 м и дължина 40 метра.

Въоръжението му е 4 ракети SS-N-2B/C, една ракета “Стрела-2” (SAM SA-N-5 Grail, според класификацията на НАТО), две 30-милиметрови оръдия АК-230/65, както и четири 12,7-милиметрови картечници.

Ракетните катери Оса II са участвали в боевете на Шестдневната война (арабско-израелската война от 1967 г. – бел. ред.), във войната от Йом Кипур (през 1973 г., когато Египет и Сирия нападат Израел), в Индийско-пакистанската война от 1971 г. и във войната между Иран и Ирак, започнала през 1980 г. и водена осем години.

От блога La Cuaderna Cubana става ясно, че от 26-те катера, предоставени на Куба, един Оса II е потопен, за да се направи подводен туристически парк за гмуркане, а други са “обезкостени” за резерви части, след като са свалени ракетите от тях.

Предполага се, че към днешна дата се използват поне 6 от тези легендарни машини, за да се бранят бреговете на карибския остров. / bg.rbth.com


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.