Оръжия от злато: кои руски модели струват най-много?

Оръжия от злато: кои руски модели струват най-много?
Този, който иска да направи най-доброто оръжие в света, трябва да “развърже кесията”

Русия не жали средства за създаването на ефективни оръжия, които надеждно да защитават земята, морето и въздуха.

Русия в много случаи не обявява сумата, изразходвана за някои видове военно оборудване, включително и за самолетоносача “Адмирал Кузнецов”, междуконтиненталната балистична ракета “Сармат” и крилатите ядрени ракети “Буревестник”. Не е известно до каква степен тези придобивки “ощетяват” държавния бюджет, тъй като това е строга държавна тайна, но ние знаем цената на три модела оръжия, изброени тук – а тя е доста голяма.

Подводници по проект 955 “Борей”

Военното командване е отпуснало 713 млн. долара за всяка подводница от клас “Борей”. Когато обаче министерството на отбраната подписва първоначалния договор през 2011 г., очакваната цена е два пъти по-висока – за всяка подводница са отделени 1,4 млрд. долара.

Руската стратегическа ядрена подводница

Проект 955 е нова стъпка в развитието на руските войски за ядрено възпиране. Тези подводници ще пазят водите на Северния ледовит океан с помощта на междуконтиненталните балистични ракети “Булава”.

Всеки съд от клас “Борей” е пет пъти по-безшумен от предишния, което позволява на тези подводници да останат незабелязани от вражеските сонари.

Това е първата руска подводница, която работи с помощта на хидроджет. За подсигуряване на “невидимостта” “Борей” има устройства за допълнително управление, а на носа са монтирани хоризонтални стабилизатори с клапи, които се прибират.

Най-интересното е, че това е единствената руска подводница, способна да изстрелва балистични ракети, докато се движи под ледената покривка. Другите подводници трябва първо да изплуват към повърхността и по този начин да открият своята позиция.

С-400 “Триумф”

С-400

Индия е в списъка на чакащите за закупуване на известната руска система за противовъздушна отбрана С-400 “Триумф”, която вече защитава небето над Турция (въпреки че САЩ се опитват да продадат на Анкара своите ракети “Патриот”). Делхи ще плати 5,5 млрд. долара за пет дивизиона С-400.

Всеки дивизион има 12 установки с по 4 ракети, което означава, че всяка батарея има по 16 ракети, ефективни срещу изтребители пето поколение и крилати ракети на разстояние най-малко 200 километра.

Това не включва резервен боен комплект, който също е вписан в договора и ще бъде приложен на бойното поле, в случай на нужда. Освен това договорът обхваща и техника за транспорт, радарни станции, командни пунктове и набор от спомагателни превозни средства.

Системата се смята за най-модерната в света, тъй като еквивалентните американски и европейски модели не могат да се мерят с нея.

 Су-35С

Су-35С

Виктор Литовкин, военен анализатор в агенция ТАСС, каза за Russia Beyond, че всеки един от тези изтребители ще струва около 70 млн. долара за чуждестранните клиенти. Така че другите страни също трябва да направят подобен модел, ако се стремят към господство във въздуха.

Су-35С е преходен модел боен самолет, от който Су-57 (руски изтребител пето поколение) наследява добрите си характеристики, включително модернизираните си компоненти, тъй като той има по-добри качества, в сравнение с други изтребители от поколение 4++. Изтребителят дори има напълно дигитализирана кабина.

В допълнение, хидродинамичните механизми за управление са заменени от електронна система. Инженерите обясняват, че, благодарение на това, самолетът става по-лесен за работа и в същото време се освобождава място за системи за дистанционно управление. Пилотът може да разчита на компютър, който може автоматично да блокира цели, да избира подходящите оръжия и да открива огън.

Не бива да забравяме факта, че този самолет носи близо 8 тона бомби и високопрецизни ракети. / rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.