Обявиха способностите на модернизирания изтребител “Супер Сухой”

Обявиха способностите на модернизирания изтребител "Супер Сухой"
Въздушно-космическите сили на Русия ще получат изтребители “Супер Сухой” до края на 2020 година.

Самолетът се сдоби с нови двигатели и радари, което ще го направи по-маневрен и ефективен в битка, каза източник от руското министерство на отбраната.

От военното министерство в Москва вече са поръчали първата партида модернизирани изтребители Су-30СM1, която е допълнително разработена на базата на експлоатацията и опита, придобит в Сирия.

“Супер Сухой” е оборудван с двигател АЛ-41Ф1С, същият е и на Су-35. Този двигател има увеличена сила на тягата и поради своя управляем вектор е в състояние да изпълнява и най-трудните фигури от пилотажа – като например да се забавя като хеликоптер. Освен това е и по-икономичен: АЛ-41Ф1С има четири пъти по-дълъг живот, но консумира значително по-малко гориво.

Друга иновация е мощната радиолокационна станция с фазирана антенна решетка H035 “Ирбис”. Счита се за най-мощната бордова РЛС в света и е в състояние да открие врага на разстояние над 100 км.

По време на модернизацията самолетът получи и нови боеприпаси – сега той може да носи на борда коректируеми авиобомби КАБ-250, както и ракети въздух-земяX-59MK2.

КАБ-250 има модулна конструкция и може да бъде оборудвана с високоточни спътникови и лазерни системи за насочване. X-59MK2 е по-нататъшно развитие на ракетата X-59. Последната е предназначена за унищожаване на надводни цели като катери или кораби.

Във варианта MK2 тези възможности са допълнени със способността да се унищожават стационарни наземни цели с предварително проучени координати и слаб контраст на фона на земята. Ракетата принадлежи към класа високоточни авиационни средства за поразяване, работещи на принципа “стреляй и забрави”.

Първият самолет ще влезе във ВКС до края на 2020 г., а масовите доставки ще започнат след година. Постепенно всички СУ-30СM ще бъдат приведени до новия стандарт. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.