Обратно към казармата! 13 доброволци вече набиват крак

Обратно към казармата! 13 доброволци вече набиват крак
13 души, желаещи доброволно да преминат курс по начална военна подготовка, се обучават в НВУ ”Васил Левски” във Велико Търново.

Те са седем мъже и шест жени на възраст от 20 до 36 години. Условието да минат доброволната казарма е да са физически и психически здрави, както и да не са осъждани.

В цивилния си живот те са IT специалисти, народна певица, агрономи, бъдеща акушерка, млад мъж с частен бизнес, икономист.

За месец обаче ще сменят обичайните си занимания и вместо тях ще слагат противогази, стрелят с калашници, набиват крак по строевия плац.

Курсът се организира за първи път. След като го завършат, участниците ще положат военна клетва и ще получат документ за начална военна подготовка. Това ще им даде право да се запишат, ако желаят, в доброволния резерв на българските въоръжени сили, посочи полк. Георги Пенчев, началник на Центъра за професионално продължаващо обучение в НВУ “Васил Левски”.

Той уточни, че Законът за доброволния резерв съществува от около две години и неговата задача е да формира групи от военнослужещи, които да участват в текущите мисии и операции на българската армия.

Целта е да се компенсира недокомплектът на армията при нужди, свързани с участието в мисии зад граница.

При такава необходимост, хората, преминали начална военна подготовка, ще могат да се специализират и да заемат позиции като войници специалисти, уточни полк. Пенчев.

Съгласно графика на Военния университет, подобни курсове ще бъдат организирани два пъти годишно по един месец.

Курсът включва занятия по строева, физическа, огнева, тактическа подготовка, ядрена, химическа, биологическа защита и екология, спасителни и евакуационни дейности, военноинженерна подготовка, оказване на първа медицинска помощ, посочи още майор Николай Цвятков, ръководител на обучаемите.

Според военните обучители от университета, няма разлика в мотивацията и уменията, постигнати от жените и мъжете. / frognews.bg


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.