Нов руски ръчен часовник издържа дори на ядрена експлозия

Нов руски ръчен часовник издържа дори на ядрена експлозия
Държавната корпорация “Ростех” представи армейски часовник, част от бойното снаряжение на бронираната екипировка “Ратник”.

Часовниците имат уникални характеристики: повишена устойчивост на удар, теглото му е не повече от 100 грама, не е подложен на електромагнитно влияние, в състояние е да издържи на въздействието средства за радиоелектронна борба и дори на последствията от ядрена експлозия.

Корпорация “Ростех” споделя, че часовникът е разработен от специалисти от Централния научно-изследователски институт по прецизно инженерство (ЦНИИТОЧМАШ), който е част от “Ростех”.

Те са елемент от новото бойно оборудване на военнослужещите на сухопътните войски, въздушните сили, крайбрежните военноморски сили, бреговата охрана, звена със специално предназначение и са предназначени за непрекъснато определяне на времето.

“Съставът на бойното оборудване “Ратник” непрекъснато се модернизира, оборудването на съвременния войник става по-съвършено. Нивото на производителност и надеждност на военното оборудване нараства.

Съответно нивото на бойните способности на бойното поле се увеличава. Новата разработка на ЦНИИТОЧМАШ е още една стъпка в тази насока”, коментира индустриалният директор на “Ростех” Сергей Абрамов.

Механичният часовник с автоматична намотка осигуряват бързо и точно определяне на времето при сложни климатични (от -40 до +50 ° С) и експлоатационни условия при извършване на ежедневни бойни действия.

“Часовниците, които включихме в оборудването “Ратник”, запазват характеристиките си под въздействието на слънчева радиация и електромагнитни импулси, например при ядрена експлозия.

Ако военнослужещият е изложен на електромагнитно въздействие на атомна бомба, часовникът ще продължи безпроблемно да работи”, каза Олег Фаустов, главен дизайнер на системата за подпомагане на бойното оборудване на военния персонал към ЦНИИТОЧМАШ.

Показанията на часовника се четат от военния персонал без никакви затруднения при каквито и да било условия на осветление и дори при отсъствието му.

Часовникът е здраво закрепен на ръка и не пречи на изпълнението на различни техники и действия.

Общото тегло на часовника и гривната не надвишава 100 грама. Устройството има експлоатационен срок от поне 10 години. / rbth.com


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.