Ново руско торпедо ще ловува във водата

Ново руско торпедо ще ловува във водата
Дагестанският завод “Дагдизел” ще произведе 73 торпеда УЭТ-1 за руския флот.

Договорът бе подписан в сряда от ръководителя на Отдела за изпълнение на програмата за доставки на министерството на отбраната на Русия Андрей Вернигора и от директора на завода Раул Илясов.

“Става въпрос за около 73 торпеда. Договорът възлиза на 7,2 млрд. рубли и е валиден до края на 2023 година. Предвижда се армията да се сдобие с първите торпеда през следващата година, но фабриката ще получи аванс, за да може серийното производство да започне тази година”, обясни генерал-лейтенант Анатолий Гуляев, началник на въоръжените сили на Русия.

“Договорът е дългосрочен. В рамките на пет години. При потвърждение на хода на пълната производствена мощност, Министерството на отбраната ще разгледа въпроса за увеличаване на поръчката на тези продукти”, каза генерал Гуляев.

Министерството каза, че УЭТ-1 е ново универсално електрическо торпедо с подобрени бойни и технически характеристики. То ще замени остарялото самоуправляващо се торпедо УСЭТ-80.

Новото торпедо има калибър 533 мм и по-голям диапазон от старото УСЭТ-80, то е по-бързо и открива подводни цели на по-големи разстояния. Една от особеностите му е способността да открива кораби, които се намират във водата, както и контрола на скоростта.

Торпедата УСЭТ-80, който се използват сега, няма да бъдат дадени за “старо желязо”, а ще бъдат изпратени за ремонт. “През следващите две седмици ще сключим двугодишен договор, който може да бъде удължен”, посочи адмирал Вернигор.

Офицерите обясняват, че УСЭТ-80 е остаряло, но няма оплаквания по повод неговото функциониране. С ремонта тези торпеда ще удължат срока на експлоатация, ще се извърши цялостна проверка и някои детайли ще бъдат заменени. / bg.rbth.com

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.