Ново руско оръжие ще сваля безпилотни самолети с микровълни

Ново руско оръжие ще сваля безпилотни самолети с микровълниБезпилотни самолети и управляеми боеприпаси, терористи и компютърни системи ще се превърнат в цел на ново руско оръжие, основаващо се на неизползвани преди това физически принципи, съобщиха експерти пред РИА “Новости”
.

“Вероятно става въпрос за въздействие на мощни свръх високочестотни импулси върху вражески обекти с цел да се изведе извън строя радио-електронното им оборудване, което ще доведе до пълна загуба на функционалността и невъзможност за бойно използване.

Такива оръжия могат да бъдат използвани за деактивиране на безпилотни летателни апарати непосредствено над бойното поле”, каза Игор Коротченко, главен редактор на списание “Национална отбрана”.

По-рано представител на концерна “Радиоелектронни технологии” разказа за използването на микровълнови оръжия. Насочен лъч от вълни с определена честота засяга електрониката като боксов удар в главата.

3 ВМРО

В най-добрия случай компютърната система “увисва” и обектът, който контролира: радар, система за насочване на ракети и т.н. – става много скъпа купчина желязо. Дронът ще падне. По-мощен удар на електромагнитното оръжие може да унищожи електрониката физически, изгаряйки съдържанието на микросхемите.

Подобна “артилерия” е планирано да бъде инсталирана на руски изтребители от шесто поколение. Но само на безпилотните версии – въздействието на микровълнова радиация с висока мощност може да убие пилота.

“Това е много ефективно оръжие, защото е трудно да се защитим – невъзможно е да се скрием от вълната”, уверен е военният политолог, доц. Александър Перенджиев.

Ангел Джамбазки

Комбинирането на методи за дистанционно въздействие върху вражеска електроника и радиоелектронната война, може, например, да блокира автоматичното зареждане на танк и да накара снаряда да се взриви вътре, унищожавайки бойната машина.

Образец на руското оръжие, основаващо се на нови физически принципи, беше демонстрирано пред представители на министерството на отбраната на закрито изложение на форума “Армия-2016”. / rbth.com


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.