Ново руско оръжие сваля дронове и ракети на километри

Ново руско оръжие сваля дронове и ракети на километри


Секретно руско оръжие!
В Русия е разработено ново оръдие, действащо на принципа на свръх високочестотното излъчване. Създателите му твърдят, че то е способно да поразява електрониката на безпилотни самолети (БПЛА) и на ракети на разстояние над 10 км.

Но експертите са скептично настроени.
В Русия е разработен нов вид оръжие, способен да изважда от строя вражески самолети, БПЛА и високочестотно управляемо оръжие от типа на крилатите ракети.
Това бе съобщено в средата на юни от Обединена приборостроителна корпорация (ОПК). Новата разработка е с работно название „СВЧ-оръдие“, тъй като работи на принципа на свръхвисокочестотното излъчване.

„СВЧ-оръдието“ е създадено в Московския радиотехнически институт при РАН, който е част от ОПК. Апаратът може да поразява на разстояние, превишаващо 10 км. Именно на такова разстояние, както твърдят създателите му, оръдието може да „удари“ БПЛА или дори крилата ракета.

„Комплексът разполага с мощен релативистичен генератор и огледална антена, система за управление и контрол, предавателна система, монтирана е на шаси на зенитно-ракетен комплекс „Бук“.
Ако бъде монтирана на специална платформа, „СВЧ-оръдието“ може да осигурява кръгова 360 градусова отбрана“, съобщава за ТАСС собствен източник на информационната агенция от ОПК.

„Няма световни аналози“

Принципът на работа на новото оръжие се състои в заглушаването на външните честоти на радиоелектронната апаратура на нисколетящи БПЛА и високоточни оръжия.
С други думи, свръхвисокото излъчване на оръдието просто „изпепелява“ електронните „мозъци“ на БПЛА, атакуващите елементи на крилатите ракети и бойната авиация.

В интервю за ТАСС представител на ОПК твърди, че „по технически характеристики в света не са известни аналози на това оръжие“.
Въпреки това, той не разкрива точни характеристики. Самото „СВЧ-оръдие“ е представено само на военни специалисти в рамките на закрито мероприятие по време на военния форум в Подмосковието.

Успехът е преувеличен?

Независимо от завесата, покриваща с тайна новото оръжие, експертите са скептично настроени към самата възможност да се създаде оръдие с подобни характеристики. „За да се подпалват интегрални схеми със свръхвисокочестотно излъчване на разстояние 10 км е необходим източник на енергия, сравним с мощността на ядрен взрив – каза за „Руски дневник“ доцентът от Националният Изследователски Ядрен Университет МИФИ Александър Кузовлев. – Освен това, много е сложно този сноп от лъчи да бъде фокусиран. На големи разстояния той винаги ще се разсейва обратно пропорционално на разстоянието на втора степен, и нормалното функциониране на комплекса е възможно само в условията на идеална видимост – например без дъжд, сняг и мъгла.
Всички тези смущения отслабват електромагнитния импулс“, обяснява ученият.

Бившият началник на зенитно-ракетните войски на ВВС на Русия, генерал-лейтенант от запаса Александър Горков отбелязва в интервю за „Свободная Пресса“, че е много сложно да се доведе до практическа реализация идеята за СВЧ оръдие, което да може да достига цели на разстояние 10 км.
Той напомня, че и в съветско, и в постсъветско време също са се правели подобни разработки, но „бяха замразени, защото не им намериха приложение“.

Например през септември 2001 г., по време на 6-та Международна изложба за авиокосмическа и морска техника „ЛИМА-2001“ на остров Лангкави в Малайзия, Русия представи на публиката проект, който предизвика огромен резонанс във военните среди. В списъка с експонати фигурираше като проект за мобилен комплект за СВЧ-излъчване „Ранец-Е“ (ранец – пр. раница).

Уникалността на „Ранец“ се състоеше в неговата „нелеталност“.
Той представляваше оръжие, което вади от строя техниката и бойците на противника, но не ги унищожава физически. „Раницата“ функционираше така, както разработваното в момента „СВЧ-оръдие“:
с помощта на мощен насочен лъч електромагнитно излъчване се предизвикваше късо съединение в електрическите вериги и изваждаше от строя чувствителната електроника.

Даже заявените характеристики на „Раницата“ бяха практически идентични с тези на новото „СВЧ-оръдие“.
Комплексът с маса от 5 тона трябваше да поразява електрониката на противника в радиус от 10 км, да осигурява кръгова отбрана в сектора от 0-60 градуса по вертикала и на 360 градуса по хоризонтала.

Но, независимо от предимствата при използването на такъв вид въоръжение, мобилната микровълнова система за защита „Ранец-Е“, повече от 15 години след първото и представяне, все още не е приета на въоръжение.
Източници: bg.rbth.com / ТАСС и риановости


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.